Normal_oudere_dementie

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) roept de overheid, artsen en belangenorganisaties op om gezamenlijk duidelijkheid te verschaffen rond euthanasie bij dementie. Er heerst onnodig veel onrust over dit onderwerp, aldus NVVE-directeur Agnes Wolbert. Wereld Alzheimer Dag op vrijdag 21 september is een uitgelezen aanleiding om het gesprek hierover op gang te brengen. Dit meldt NVVE. 

De NVVE wordt overstelpt met vragen over de mogelijkheid van euthanasie bij dementie. Niet alleen leden benaderen de NVVE, ook op bijeenkomsten in het land en deze week tijdens de 50PlusBeurs in Utrecht blijkt het onderwerp enorm actueel. Voor de NVVE-spreekuren zijn de komende weken honderden extra afspraken geboekt. De meeste vragen gaan over de waarde en de houdbaarheid van de wilsverklaring waarmee iemand een verzoek om euthanasie indient.

Aanleiding voor de onrust is onder meer een recent onderzoek waaruit ten onrechte zou blijken dat een wilsverklaring kan verouderen. Daarnaast brengt een uitspraak van de tuchtrechter veel mensen op de vraag hoe zij precies moeten formuleren dat zij hun leven willen laten beëindigen bij gevorderde dementie. 

Dag van de Wilsverklaring

Er wordt wel degelijk euthanasie bij dementie verleend, zowel in het beginstadium als in nog zeer beperkte aantallen bij vergevorderde dementie. Voor de NVVE is een zorgvuldig opgestelde wilsverklaring die goed wordt afgestemd met de (huis)arts het schakelpunt in de discussie. De NVVE heeft daarom zaterdag 6 oktober 2018 uitgeroepen tot Dag van de Wilsverklaring. In alle twaalf provinciehoofdsteden is dan een informatiepunt Wilsverklaringen ingericht. Van 12:00 uur tot 17:00 uur worden lezingen gehouden over de wilsverklaring en is er gelegenheid om vragen te stellen. Ook is er een informatiestand. Bezoekers kunnen daarnaast een persoonlijk gesprek voeren met een NVVE-consulent.

Geen garantie

Euthanasie is geen recht. Maar een kraakheldere wilsverklaring die geregeld geactualiseerd is, helpt een dokter bij zijn afweging of hij een euthanasieverzoek kan inwilligen. Een behandelverbod dat vastgelegd is in een wilsverklaring, kan wél wettelijk worden afgedwongen.

De NVVE heeft kant-en-klare wilsverklaringen die van een persoonlijke toelichting kunnen worden voorzien. Leden van de NVVE krijgen ondersteuning bij het opstellen. Ook zijn er in het gehele land geregeld spreekuren. In sommige gevallen kan ook een NVVE-consulent op huisbezoek komen.

Door: Redactie Nationale Zorggids