Normal_operatie_donor_nier

Onderzoekers van de afdeling Nefrologie en het Transplantatie Centrum  van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) hebben samen met de andere transplantatiecentra in Nederland een subsidie van maar liefst 1,2 miljoen euro gekregen van Zon MW. Dit meldt het LUMC. 

In het kader van de subsidie-ronde Grote Klinische Trials van Zon MW zal een prospectief, gerandomiseerd, multicenter onderzoek worden uitgevoerd bij patiënten ouder dan 65 jaar die een niertransplantatie ondergaan. Ouderen hebben een lagere kans op afstoting, maar een groter risico om aan een infectie te overlijden. In deze studie wordt daarom onderzocht of een aangepast immunosuppressief behandelschema betere uitkomsten biedt voor ouderen.

“Omdat het immuunsysteem en het lichaam van 65+ers verouderd is, hebben zij minder kans op afstoting, maar juist vaker last van bijwerkingen door de medicatie. Dat kan weer tot vroegtijdig overlijden leiden”, vertelt onderzoeker Aiko de Vries. Volgens de medische specialist is het daarom zinnig om een alternatief behandelschema op te stellen voor deze groep. "Hopelijk leidt dit tot minder infecties en meer nierfunctie, zonder meer afstoting te zien. Maar het onderzoek moet uitmaken of dit ook zo in het echt gebeurd.”

Naast het geld van ZonMW is ook additionele financiering vanuit de industrie (0,5 miljoen) beschikbaar voor dit onderzoek. Het onderzoek zal in zeven van de acht Nederlandse transplantatiecentra plaatsvinden, en in Leuven. In totaal worden er 380 niertransplantatie patiënten van 65 jaar of ouder onderzocht. Tussen de twintig en veertig patiënten hiervan worden behandeld in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

De Vries is blij met de samenwerking. “Dit is de eerste grote samenwerking waar bijna alle Nederlandse transplantatiecentra aan meedoen”, vertelt hij. “Door samen op te trekken hoop ik dat we tot een eenduidige aanpak kunnen komen, waarmee we ouderen in heel Nederland beter kunnen ondersteunen.”

Door: Redactie Nationale Zorggids