Normal_oudere_bejaarde_thee_kopje_drinken

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid moet ervoor zorgen dat mensen met dementie altijd hulp kunnen krijgen bij eten en drinken. Dat zegt Alzheimer Nederland in een reactie op het tv-programma De Monitor. Uit het programma blijkt dat 80 procent van de wijkverpleegkundigen zich zorgen maakt over ondervoeding bij ouderen, maar geen hulp mag bieden. Dat levert schrijnende situaties op die leiden tot uitdroging, verslechterde gezondheid en zelfs ziekenhuisopnames. Dit meldt Alzheimer Nederland.

Alzheimer Nederland riep de Tweede Kamerleden direct na de uitzending van de Monitor op tijdens het Wmo-debat gisteren de minister om oplossingen te manen. Julie Meerveld, manager Belangenbehartiging en Regionale Hulp: “Wij krijgen al langer bezorgde signalen van mantelzorgers, maar de cijfers zijn nog schokkender dan wij al vermoeden. Er moet nu een oplossing komen. De minister is nu aan zet om de regie te nemen en te zorgen voor structurele oplossingen. Want wij hebben er weinig vertrouwen in dat gemeenten en zorgverzekeraars nog tot oplossingen komen.’’

In de uitzending van De Monitor wordt zichtbaar hoe gemeenten en zorgverzekeraars verantwoordelijkheden naar elkaar toeschuiven. Volgens zorgverzekeraars valt de zorg onder de Wmo, als mensen nog in staat zijn ‘de lepel zelf naar de mond te bewegen’. Ondersteuning vanuit de gemeente mag het eten alleen klaarzetten, maar is niet bevoegd om daadwerkelijk te helpen bij het eten en drinken. “Onbestaanbaar,” aldus Meerveld. “Het is wrang om te constateren dat gemeenten, zorgverzekeraars en de overheid zelfs naar elkaar wijzen bij iets fundamenteels als hulp bij eten en drinken.”

Door: Redactie Nationale Zorggids