Normal_minister_hugo_de_jonge_volksgezondheid_2

Als het aan minister De Jonge van Volksgezondheid ligt, worden zorginstellingen verplicht om gebruik te maken van het register voor zorgmedewerkers die stelen of cliënten mishandelen. Dit moet er voor zorgen dat iemand na ontslag niet bij een andere instelling weer aan het werk kan. Op dit moment is het registreren van deze werknemers nog vrijwillig en daarom niet effectief genoeg. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Ieder jaar hebben zo’n 170.000 senioren te maken met een vorm van mishandeling. Ook wordt er in zorginstellingen regelmatig gestolen van cliënten. Nu kan de dader bij een andere zorginstelling gaan werken en precies hetzelfde doen. De Jonge wil het volgend jaar verplicht maken om melding te doen van medewerkers die over de schreef gaan. “Dat moet op een weloverwogen manier gebeuren en het moet uitvoerbaar zijn voor partijen. Tot die tijd ga ik breed landelijk gebruik van het waarschuwingsregister stimuleren”, aldus de minister. Zorgaanbieders kunnen in dit register kijken als iemand bij hen solliciteert.

Daarnaast wil De Jonge ook kijken naar het invoeren van een ‘ouderencheck’. Dit gebeurt al bij kinderen, waarbij zorgverleners bijvoorbeeld kijken of kinderen in problemen zijn als iemand met psychische klachten behandeld wordt. “Het is altijd goed om na te gaan of bijvoorbeeld een verslaafde wel goede mantelzorg kan verlenen aan zijn oude moeten”, zegt de minister.

Door: Redactie Nationale Zorggids