Normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

De weduwe van de 65-jarige George Sulmann heeft het verpleeghuis waar haar man verbleef voor het tuchtcollege gesleept. De man werd na een herseninfarct in verpleeghuis De Horst in Emmen verzorgd gedurende zijn revalidatie, maar de weduwe stelt dat haar man is overleden door verwaarlozing en uitdroging wat daar plaatsvond. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

George verloor binnen korte tijd veel gewicht en kon zijn rechterarm niet meer bewegen. Door het herseninfarct was hij halfzijdig verlamd. In het verpleeghuis kreeg de man enkel appelmoes, vla en verdikte koffie. Toen de man zwaar verzwakt opnieuw in het ziekenhuis werd opgenomen, zou de huisarts hebben gezegd nog nooit eerder iemand te hebben gezien die zo uitgedroogd was.

Laag van gele vla

De man overleed ongeveer twee weken later in het ziekenhuis in Emmen. Volgens zijn dossier zijn de doodsoorzaken bloedvergiftiging en longontsteking. Ook bleken zijn longen vol te zitten met een laag van 7 cm aan gele substantie. Vermoedelijk gele vla. “Dat hebben ze gewoon bij hem naar binnen geduwd”, aldus weduwe Janny Sulmann. Haar man kreeg eerder in het ziekenhuis een sonde en had slikproblemen. Gele vla had nooit gegeven mogen worden. “Als ik had geweten dat hij in het ziekenhuis een sonde had, als ik had geweten van de slikproblemen, dan had ik ingegrepen”, aldus de verpleeghuisarts tegen het tuchtcollege. Die zegt dat niet bekend was dat de man een sonde heeft gehad.

Kritisch tuchtcollege

Het tuchtcollege reageerde kritisch en wil weten waarom de man elf dagen lang niet onderzocht was door een arts. Volgens de arts was er geen verhoogd risico om over te schakelen op andere afspraken dan standaard is. De Horst wil niet inhoudelijk op de zaak reageren totdat het tuchtcollege uitspraak doet over zes weken. Een pikant detail is dat weduwe Janny Sulmann zelf dertig jaar werkt heeft in het betreffende verpleeghuis. Voor haar is de situatie bijzonder pijnlijk.

Door: Redactie Nationale Zorggids