Normal_oudere_hand_bejaard

Wooncentrum Zuidlaarder Hout in het Drentse Zuidlaren zou zeer brandgevaarlijk zijn. In het centrum wonen oudere cliënten met dementie, die de gemeente en Veiligheidsregio Drenthe al eerder wilden laten evacueren. Acute sluiting werd op 5 oktober al door Veiligheidsregio Drenthe geadviseerd maar werd voorlopig afgewend. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Tijdens een controle in september bleek het wooncentrum zeer brandonveilig te zijn. Zo zouden vluchtdeuren op slot zitten en zijn de sleutels onvindbaar. Ook zijn er cliënten die bedlegerig zijn waarvan het bed breder is dan de deuren. Zij kunnen niet snel evacueren in geval van brand. Het personeel zou bovendien niet voldoende getraind zijn om goed te handelen bij een calamiteit zoals brand.

Een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo stelt dat er inmiddels maatregelen zijn genomen en dat Zuidlaarder Hout daarom niet is gesloten. Op 15 januari moeten alle problemen opgelost zijn, wat nu nog niet het geval is. Iedere dag wordt de zorginstelling gecontroleerd. Nu moeten er overdag minstens vier bedrijfshulpverleners (bhv’ers) aanwezig zijn. ’s Nachts zijn twee brandwachten en twee bhv’ers verplicht aanwezig te zijn in het pand.

Directrice spreekt beweringen tegen

De directrice van de instelling, Mariëlle Brouwer, zegt dat er geen sprake is van een gevaarlijke omgeving voor personeel en cliënten. “Op 15 januari zijn we de veiligste instelling van het Noorden.” Personeelsleden, die anoniem willen blijven uit angst voor represailles, zeggen zich grote zorgen te maken en dat de situatie ondragelijk is. “Het is levensgevaarlijk. Als er brand uitbreekt, is er een groot probleem.” Zij vrezen voor de veiligheid van de bewoners en zichzelf.

Door: Redactie Nationale Zorggids