Normal_mantelzorg__thuiszorg

Op 21 november pitchen veertien nieuwe koplopergemeenten in het gemeentehuis van Almere over hun aanpak en ambities voor cliëntondersteuning. Met deze aftrap wordt het vervolg van het Koploperproject cliëntondersteuning ingeluid. Cliëntondersteuning helpt inwoners passende zorg en voorzieningen te regelen. Binnen het Koploperproject gaan gemeenten aan de slag met het verbeteren van het aanbod en de kwaliteit van cliëntondersteuning. Dit meldt Ieder(in).

Deze nieuwe editie van het Koploperproject is een vervolg op de eerste ronde koplopers vorig jaar. De nieuwe koplopers dit jaar zijn: Alkmaar, Breda, De Wolden, Dordrecht, Gouda, Heeze-Leende, de Oosterschelderegio, Putten, regio Twente, Roosendaal, Teylingen, Tilburg, Veldhoven en Voorst. Samen met de 14 bestaande koplopers komt het totaal daarmee op 28 koplopergemeenten cliëntondersteuning.

Wat doet de cliëntondersteuner?

Veel mensen in kwetsbare situaties en hun naasten ondervinden problemen bij het regelen van passende zorg en ondersteuning. De praktijk laat zien dat niet iedereen zijn weg weet te vinden langs de verschillende loketten en regelingen, zoals voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), Zorgverzekeringswet (Zvw), Jeugdwet en de Wet langdurige zorg (Wlz).

Cliëntondersteuners kunnen een belangrijke, gidsende rol spelen bij de toegang tot zorg en ondersteuning, of op momenten dat een verandering van zorg of ondersteuning nodig is. Ook kunnen zij mensen ondersteunen bij vragen over wonen, werk, onderwijs, vervoer en inkomen. Zij helpen bij het verhelderen van de hulpvraag, denken mee over oplossingen in de eigen omgeving en helpen bij het aanvragen. Cliëntondersteuning is gratis toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente.

Impuls voor versterken cliëntondersteuning

Het project Koplopers Cliëntondersteuning draagt bij aan een betere bekendheid en uitvoering van onafhankelijke cliëntondersteuning. Het afgelopen jaar hebben de eerste veertien koplopergemeenten in nauwe samenspraak met lokale belangenbehartigers en/of adviesraden een impuls gegeven aan het versterken van cliëntondersteuning in hun regio. Zij lieten zien wat hun visie is, deelden praktijkverhalen en succesvolle werkwijzen. Dit jaar borduren de 14 nieuwe koplopers daarop voort, elk in hun eigen regio.

Het project Koplopers Cliëntondersteuning is een initiatief van gemeentekoepel VNG, in samenwerking met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein, met financiering van het ministerie van Volksgezondheid. Movisie ondersteunt het project.

Door: Redactie Nationale Zorggids