Normal_oudere_computer_zaken_overleg_uitleg

Het voorstel van ouderenbond ANBO en de VVD om oudere werkzoekenden 20 procent minder salaris te betalen, is zuivere leeftijdsdiscriminatie. Dat stelt vakbond FNV. Het idee is om een deel van de WW-uitkering van werkzoekenden van 45 jaar en ouder, te gebruiken voor hun opleiding. Die opleiding kunnen zij vervolgens gebruiken om een geschikte baan te zoeken. Bovendien krijgen zij de eerste drie jaar minder loon, om het voor werkgevers aantrekkelijker te maken een oudere werknemer aan te nemen. FNV is echter niet te spreken over het voorstel, zo meldt de vakbond.

Zakaria Boufangacha (FNV-bestuur) noemt het voorstel een “lekke proefballon”. “Als je dit toestaat, is het hek van de dam. Dan zien we straks loonsverlaging voor elke groep die moeilijk aan een baan komt. Als de werkloosheid onder vrouwen stijgt, gaan we voor hun dan ook een lager loon invoeren?”

Vooroordelen van werkgevers

De FNV wijst erop dat oudere werkzoekenden vooral de dupe zijn van vooroordelen bij werkgevers en de afdeling personeelszaken. Boufangacha: “Je moet dit probleem bij de wortel aanpakken, en dat is discriminatie door werkgevers. Hoog tijd dat zij worden wakker geschud!”

Het idee van ANBO en VVD is bovendien een aanval op het vaste contract: de oudere werkzoekende van 45 jaar of ouder zou een contract krijgen voor slechts drie jaar. “Dat is opnieuw een uitnodiging aan werkgevers om vaste banen om te zetten in goedkopere flexbanen, waarin ze mensen dan elke drie jaar vervangen.”

Werknemers willen vaste baan

De overgrote meerderheid van de Nederlandse werknemers wil liefst een vaste baan. Als het gaat om structureel werk dat steeds terugkeert, dan hoort daar ook een normaal en vast contract bij, zo vindt de FNV. Flexwerk moet worden gereserveerd voor piekmomenten, en dan ook beter worden betaald.

ANBO steunt juist het voorstel van de VVD. Zij stelt dat veel ouderen niet de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen, omdat zij steeds korte arbeidscontracten krijgen en daarna opnieuw moeten zoeken naar een baan. “Daar wordt niemand beter van”, aldus ANBO-bestuurder Liane den Haan.

Door: Redactie Nationale Zorggids