Normal_koffer__zorg__ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag. Het opvallendste nieuws deze week ging over de zorgen rondom het medisch implantaat. Want er wordt nauwelijks bijgehouden of medische implantaten bijwerkingen hebben. Verder onder meer het interessante nieuws dat er zorgaanbieders zijn die hun patiënten naar een resitutiepolis lokken met cadeaus en dat CZ alternatieve behandelingen uit het aanvullende pakket van de zorgverzekering haalt. 

Maandag: weinig eisen aan medisch implantaat

Uit een groot internationaal onderzoek blijkt dat nauwelijks wordt bijgehouden of medische implantaten bijwerkingen of andere effecten hebben. Implantaten worden voordat ze op de markt komen bovendien door maar weinig mensen getest. Het gaat hier om lekkende borstimplantaten, apparaatjes die stroomstoten geven als het nodig is of juist uitvallen en hulpmiddelen die organen perforeren waardoor patenten zwaar letsel oplopen of zelfs overlijden.

Dinsdag: huisartsen en dierenarts moeten beter communiceren

Huisartsen hebben onvoldoende aandacht voor door dieren overdraagbare ziekten. Daarom pleiten twee microbiologen voor een betere samenwerking tussen huisartsen en dierenartsen. Vooral op lokaal niveau is meer informatie-uitwisseling nodig. Nu is 60 procent van de infecties bij mensen nog afkomstig van dieren, maar dat kan door globalisering flink oplopen.

Woensdag: zorgverzekeraars boos op zorgaanbieders die patiënten verleiden met cadeaus

Zorgverzekeraar CZ is boos. Want verslavingszorginstelling SGGZ lokt patiënten naar een resitutiepolis van de verzekeraar door ze een iPhone XR cadeau te doen. Voorwaarde is wel dat ze hun behandeling in één keer afronden. De aanbiedingspagina is inmiddels op verzoek van CZ offline gehaald.

Door verzekerden naar een restitutiepolis te lokken, kunnen zorgaanbieders meer geld terugvragen bij verzekeraars. Patiënten betalen echter meer voor een restitutiepolis dan voor een naturapolis. Vorig jaar kreeg verzekeraar ONVZ met eenzelfde soort situatie te maken toen een zorgaanbieder voor wijkverpleging een fikse korting bood op de polissen van ONVZ.

Donderdag: CZ haalt alternatieve behandelingen uit aanvullend pakket

Omdat klanten van CZ klaagden over bepaalde alternatieve therapieën in het aanvullende pakket van de zorgverzekering, besloot de verzekeraar haar verzekerden hierover te enquêteren. Behandelingen als ayurverdische geneeskunde, reïncarnatietherapie en craniosacraal therapie blijken als belachelijk te worden ervaren en daarom vergoedt CZ deze therapieën vanaf 2019 niet meer.

Vrijdag: Blokhuis onder vuur om keuzehulp ongewenst zwangere vrouwen

De houding van staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid tegenover een christelijke organisatie die ongewenst zwangere vrouwen adviseert, is in het verkeerde keelgat geschoten van de linkse oppositie én van regeringspartijen VVD en D66. Zij geloven niet dat Siriz vrouwen in alle vrijheid laat kiezen of ze wel of niet hun zwangerschap laten afbreken. GroenLinks en PvdA verwijten de bewindsman naïef te zijn.

D66 wil dat de staatssecretaris organisaties die met overheidsgeld ongewenst zwangere vrouwen adviseren, voortaan verbiedt om campagne voor of tegen abortus te voeren. Blokhuis wil daar niet aan, omdat organisaties buiten hun advieswerk volgens hem vrij zijn om te doen en laten wat ze willen. Hij gaat wel met Siriz praten over hun deelname aan de gewraakte Week van het Leven tegen abortus. 

Door: Redactie Nationale Zorggids