Normal_geld__kluis__sparen

Gemeente Tynaarlo heeft geld voorgeschoten zodat zorginstelling Zuidlaarder Hout in Zuidlaren brandwachten in kan huren. De instelling is daartoe verplicht door ernstige tekortkomingen wat betreft brandveiligheid. Het gaat om een bedrag van 50.000 euro dat de gemeente heeft geleend. Dit meldt Dagblad van het Noorden.

Zuidlaarder Hout in Drenthe is een bestuursdwang opgelegd door de gemeente, om de nodige maatregelen te treffen en verbeteringen door te voeren. “Er moesten onder meer permanente brandwachten in het centrum aanwezig zijn”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. In de instelling wonen ongeveer 25 ouderen met dementie. De situatie was zo problematisch dat Veiligheidsregio Drenthe en de gemeente de bewoners wilden evacueren. Daar is het echter niet van gekomen, nu wordt gewerkt aan verbeteringen en de aanwezigheid van permanente brandwachten.

Terugbetalingsregeling

De kosten voor deze brandwachten komen neer op zo’n 19.000 euro per week, geld wat Zuidlaarder Hout niet heeft. Daarom zijn de kosten voorgeschoten door gemeente Tynaarlo. In eerste instantie was sprake van brandwachten die 24 uur aanwezig zijn. Dit is teruggebracht naar alleen in de nacht. Ook zouden de brandwachten inmiddels door Zuidlaarder Hout zelf betaald worden. “We hebben een terugbetalingsregeling getroffen. We gaan er van uit dat Zuidlaarder Hout het voorgeschoten geld gewoon terugbetaalt”, aldus de gemeente.

Door: Redactie Nationale Zorggids