Normal_borstkanker

Mutaties in BRCA1 of BRCA2, die erfelijke borstkanker en eierstokkanker veroorzaken, blijken te leiden tot een ontstekingsreactie in tumorcellen. Zulke ontstekingsreacties activeren het afweersysteem, en dit kan betekenen dat geneesmiddelen die aangrijpen op het afweersysteem, zoals immuuntherapie, mogelijk geschikt zijn bij deze specifieke erfelijke vorm van borstkanker. Dit meldt UMCG. 

In sommige families komen mutaties in genen voor die een verhoogd risico op kanker geven. Zoals een mutatie in het BRCA1- of BRCA2-gen. Vrouwen met deze mutaties hebben 60 tot 80 procent risico om voor de leeftijd van 70 jaar borstkanker te krijgen. Vrouwen zonder deze genmutatie hebben een risico van ongeveer 14 procent op borstkanker. Erfelijke borstkanker door een BRCA genmutatie is bovendien vaak een agressievere vorm van kanker.

“Een ontstekingsreactie is eigenlijk een soort alarmsysteem van de cel: het alarm gaat af als er inbrekers zijn – bijvoorbeeld bacterien of virussen. Ondanks dat er bij deze tumorcellen geen ‘inbrekers’ zijn, zien we wel dat het alarm afgaat”, legt hoogleraar Marcel van Vugt uit die onderzoek hiernaar deed.

Dat tumorcellen zo’n ontstekingsreactie geven, is voor Van Vught een sterke aanwijzing dat deze erfelijke vorm van borstkanker in de toekomst mogelijk behandeld kan worden met medicijnen die aangrijpen op het afweersysteem, zoals immuuntherapie. Deze type medicijnen zorgen ervoor dat het immuunsysteem de tumorcellen vernietigd. Immuuntherapie wordt onder meer al ingezet bij longkanker en bij de huidkankertype melanoom. Van Vught gaat nu onderzoeken of borstkankercellen met BRCA-mutaties inderdaad gevoelig zijn voor verschillende vormen van immuuntherapie. 

Door: Redactie Nationale Zorggids