Normal_verpleegkundige_klaasje_biel_maakt_het_tentbed_gereed__1_

Algehele onrust, angst, agressie, wanen en hallucinaties. Dat zijn een aantal symptomen van probleemgedrag die kwetsbare ouderen kunnen vertonen bij opname in het ziekenhuis. Verwarde ouderen proberen vaak zonder hulp uit bed te komen om rond te dwalen. Hierbij lopen ze het risico te vallen. Op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen gebruikt de afdeling Geriatrie vanaf nu een speciaal tentbed, ook wel poseybed genoemd, om dit te voorkomen. Dit meldt Treant Zorggroep. 

Het speciale tentbed is aan alle zijden dichtgeritst, zodat de patiënt het bed zelf niet kan verlaten. ‘Patiënten liggen weliswaar in een ruimte die ze niet zelf kunnen openen, maar het voelt niet erg beklemmend’, legt  geriatrieverpleegkundige Klaasje Biel uit. Het tentbed is verder een gewoon bed met een matras, een kussen en dekens. Het licht in het tentbed komt gefilterd binnen door het witte gaas en het groene doek geeft een beschermd en comfortabel gevoel.

Inzet tentbed in overleg

Het tentbed wordt niet zomaar ingezet. ‘Het bed beperkt de mate van vrijheid van patiënten en daarom gebruiken we het tentbed alleen wanneer het echt nodig is’. Een patiënt die zo verward is dat hij of zij kan gaan dwalen en hierbij het risico loopt om te vallen, komt in aanmerking voor het bed.

Naasten, artsen en verpleegkundigen bepalen samen of het gebruik van het tentbed gepast is en of het bed alleen in de nacht of ook overdag ingezet moet worden. De meeste patiënten ervaren het bed als prettig. Dankzij het bed slapen patiënten rustiger.

Goed alternatief

Het speciale bed is een goed alternatief voor het gebruik van andere maatregelen die ingezet kunnen worden om onrust weg te nemen, zoals ‘rooming-in’. Dit houdt in dat een familielid, vriend(in) of kennis overdag en/of in de nacht bij de patiënt verblijft in het ziekenhuis. Door de aanwezigheid van een vertrouwd persoon voelt een patiënt zich veiliger, duurt zijn/haar verwardheid vaak korter en zijn er minder gedragsproblemen. 

"Je kunt je voorstellen dat dit een zware belasting is voor naasten en dit daarom helaas niet altijd mogelijk is. We zijn blij dat we het tentbed nu ook kunnen inzetten. In het bed behouden patiënten hun bewegingsvrijheid, maar toch is dwalen en vallen niet mogelijk." Voor naasten is het fijn om te zien dat het bed de patiënt rust biedt en geeft het een gerust gevoel dat hij of zij niet uit bed kan stappen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids