Fotografie: Marloes Bosch

Als mantelzorgers op vakantie willen, komen ze vaak van een koude kermis thuis bij hun zoektocht naar vervangende zorg voor hun naasten. Vervangende zorg blijkt maar beperkt beschikbaar, levert veel regelwerk op en mantelzorgers worden van het kastje naar de muur gestuurd. Dit moet anders, vinden het vrouwenmerk Margriet en de landelijke vereniging MantelzorgNL. Daarom zijn zij donderdag 7 maart een petitie gestart, waarmee ze een mantelzorgvrije week mogelijk willen maken voor alle mantelzorgers. Dit melden MantelzorgNL en Sanoma. 

Nederland telt zo’n 4,4 miljoen mantelzorgers. Veel van hen voelen zich overbelast. Het is voor mantelzorgers essentieel om de zorg af en toe te kunnen overdragen. Om op adem te komen de zorg daarna weer langer vol te kunnen houden. Margriet en MantelzorgNL zijn een petitie gestart om mantelzorgers een mantelvrije week te gunnen.

Iedere mantelzorger zou zonder gedoe zo’n week moeten kunnen organiseren, zeggen de initiatiefnemers. Dit moet te regelen zijn bij één aanspreekpunt op een eenvoudige manier. Zodat de mantelzorger zich niet ook nog druk hoeft te maken over wie het achter de schermen regelt – gemeente of zorgverzekeraar. “Wij willen dat er geen af- of verwijzing meer volgt als iemand vervangende zorg komt aanvragen, maar één aanspreekpunt dat het mogelijk maakt”, zegt directeur Liesbeth Hoogendijk van MantelzorgNL.

Handtekening overhandigen          

Eind maart overhandigen Margriet en MantelzorgNL de handtekeningen aan Clémence Ross-van Dorp, die in februari werd aangesteld als landelijke aanjager respijtzorg. Zij gaat de komende maanden vervangende zorg in Nederland in kaart brengen en komt met een verbeterplan. De initiatiefnemers pleiten ervoor dat ze in alle gesprekken die ze voert -met gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars- de mantelzorgvrije week onder de aandacht brengt en bespreekt hoe dit in de praktijk kan worden geregeld.

Petitie tekenen

Margriet en MantelzorgNL roepen heel Nederland op om de petitie te tekenen opmargriet.nl/mantelzorgpetitie of de petitie-bon op te sturen die in de Mantelzorgeditie (Margriet 11) zit die sinds donderdag 7 maart in de winkel ligt.

Door: Nationale Zorggids
Foto door: Marloes Bosch