Normal_ouderen_tablet45

In verpleeghuizen is de bingo-avond vaak vaste prik, maar volgens de 21-jarige student Loranne hoeft dat zeker niet de enige vorm van vermaak te zijn. De studente literatuurwetenschap en Nederlands aan de Universiteit van Utrecht geeft met enige regelmaat colleges voor senioren in verpleeghuizen. Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan wil dat ook het intellectuele welzijn van (mindervalide) ouderen wordt gestimuleerd. Daarom zet de stichting studenten in om les te geven aan de senioren. Dit meldt NOS.

Een team van ongeveer 150 studenten verzorgt de colleges. De onderwerpen lopen uiteen en zijn ook afhankelijk van de expertise van de studenten. Zo werd door Loranne laatst een college over poëzie gegeven. Muziek van Bob Dylan, bij de doelgroep gekend en geliefd, werd daarbij gebruikt als lesmateriaal. “De interactie met de mensen is heel waardevol. Er ontstaan gesprekken en het is leuk om hun verhalen te horen”, aldus de studente.

Speciale programma’s voor dementie

Daarbij moet wel gekeken worden naar de doelgroep, want een college over neuropsychologie zal niet voor iedereen te volgen zijn. De stichting heeft speciale programma’s voor mensen met dementie ontwikkeld, zodat ook zij kunnen deelnemen aan de colleges. In verpleeghuizen waar veel bewoners wonen met een migrantenachtergrond, worden projecten gehouden waarbij een student lesgeeft die hun moedertaal spreekt. Het gaat bijvoorbeeld om senioren uit de Antillen, Turkije en China.

Zomerlessen

Het is niet voor het eerst dat colleges worden georganiseerd voor senioren. In de zomervakantie van 2018 organiseerden meerdere hogescholen en universiteiten al speciale lessen voor ouderen. De studenten zijn op dat moment op vakantie, dus is er alle plek voor colleges voor ouderen. Vorige zomer ging het onder andere over neuropsychologie en de kunstgeschiedenis van Milaan. Ouderenbond ANBO liet toen aan de NOS weten dat steeds meer senioren jonger en fitter willen blijven en dat zij hun hersenen willen trainen. Colleges speciaal voor ouderen zijn daar een goede manier voor.

Door: Nationale Zorggids