Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft PrivaZorg onder verscherpt toezicht gesteld. Gezien de steeds verder toenemende bestuurlijke onrust tussen directie en Raad van Commissarissen (RvC) wil de inspectie deze zorgaanbieder nauwlettend volgen. Dit meldt de Inspectie.

PrivaZorg is een landelijk werkende thuiszorgorganisatie die zorg biedt vanuit regionale steunpunten. Het gaat om verzorging, verpleging, begeleiding en huishoudelijke ondersteuning en geboortezorg.

Verstoorde relaties binnen Privazorg

De inspectie concludeert op basis van onderzoek dat er sprake is van verstoorde relaties binnen PrivaZorg en er onvoldoende samenwerking en vertrouwen is tussen de RvC en de directie. Goed bestuur en intern toezicht bij een zorginstelling zijn belangrijke randvoorwaarden voor het leveren van goede zorg. Deze kunnen niet bestaan zonder voldoende samenwerking en onderling vertrouwen tussen bestuur en intern toezicht. Gebrek aan samenwerking en onderling vertrouwen kunnen nadelige gevolgen hebben voor de kwaliteit van de (financiële) besluitvorming en leiden tot onvoldoende tijdige besluitvorming. Van belang is dat een dergelijk gebrek ook nadelige gevolgen kan hebben voor de kwaliteit en continuïteit van de zorgverlening door PrivaZorg.

Plan van aanpak

De inspectie acht het, gelet op de langdurige en steeds verder toenemende bestuurlijke onrust van belang de ontwikkelingen op het gebied van de samenwerking tussen directie, RvC en aandeelhouders en het onderling vertrouwen nauwlettend te volgen. De inspectie heeft PrivaZorg gevraagd binnen twee weken een plan van aanpak aan te leveren. Voor het daadwerkelijk opheffen van de bestuurlijke onrust alsmede het uitvoeren van eventuele verbetermaatregelen geeft de inspectie PrivaZorg vijf maanden tijd.

Door: Nationale Zorggids