Normal_ouderenzorg_mantelzorg_echtpaar_bejaarden_ouderen

Intimiteit en seksualiteit horen bij het leven van ieder mens, dus ook bij ouderen die zorg ontvangen. Meer aandacht hiervoor kan de kwaliteit van leven en welzijn van cliënten verbeteren. Ook kan het helpen bij het zoeken naar verklaringen van onbegrepen gedrag. Het kennisplein Zorg voor Beter lanceert vandaag het nieuwe thema Intimiteit en Seksualiteit, met tips, informatie en praktijkvoorbeelden. Dit meldt Zorg voor Beter. 

Bewustwording noodzakelijk

Volgens verschillende onderzoeken blijft intimiteit en seksualiteit belangrijk als mensen ouder worden. Intimiteit krijgt wel meer waarde dan seksualiteit, maar mensen zijn tot op hoge leeftijd seksueel actief. Dat wordt wel eens vergeten in een wereld die seksualiteit vaak met jonge mensen associeert. Het is belangrijk dat zorgverleners in verpleeghuizen, woonzorgcentra en thuiszorg dit meer bespreekbaar maken. Dit hoort bij persoonsgerichte zorg, aldus Zorg voor Beter.

Gespreksverlegenheid

Zorgmedewerkers vinden het vaak lastig om het gesprek hierover te beginnen. In het thema ‘Intimiteit en seksualiteit’ staan veel praktische tips hoe ze dit op een goede respectvolle manier kunnen aanpakken. Waar vind je aanknopingspunten? Bespreek je het onderwerp bij de intake of later?

Aan de slag

Henry Mostert, deskundige van Vilans: “Het belangrijkst is dat cliënten zichzelf kunnen zijn en kunnen blijven genieten van nabijheid van naasten en van seks. We hopen dat medewerkers meer oog krijgen voor dit onderwerp en bijvoorbeeld ook samen met de cliënt, verwanten en bijvoorbeeld seksuoloog oplossingen vinden als er belemmeringen zijn door ziekte of hun zorgafhankelijkheid.”

Praktijkvoorbeelden

Op Zorgvoorbeter.nl staan elf casussen over seksualiteit. Daarin kunnen zorgverleners lezen hoe andere zorgorganisaties met dilemma’s zijn omgegaan. Wat doe je als een man met dementie bij zijn buurvrouw die ook dementie heeft, in bed stapt? Hoe ga je om met de kinderen en naasten van een man die nu zijn seksuele wensen op een ongepaste manier duidelijk maakt? Dergelijke kwesties kunnen zo met het team besproken worden.

Zorgvoorbeter.nl is een kennisplein voor de langdurige zorg (VVT) en een gezamenlijk initiatief van ActiZ, Vilans, V&VN, ZonMw en Zorgthuisnl.

Door: Nationale Zorggids