Normal_ouderen__wandelstok

Hebben patiënten van 70 jaar of ouder baat bij dialyse? Dit gaan drie onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) samen met collega’s van onder andere het HagaZiekenhuis en UMC Utrecht onderzoeken. Het Leading the Change (LtC)-programma maakt 600.000 euro vrij voor het onderzoek. Dit meldt LUMC.

Wel of geen dialyse?

In het project DIALysis or not: Outcomes in older kidney patients with GerIatriC Assessment (DIALOGICA) bekijken de onderzoekers of er grote verschillen zijn in de kwaliteit van leven, klinische uitkomsten en de kosten van het zorgtraject bij ouderen die een dialysebehandeling ondergaan en zij die hier vanaf zien, en kiezen voor conservatieve behandeling.

Het DIALOGICA-project heeft als doel om samen met de oudere patiënt te beslissen of dialyse wel of niet de best passende behandeling is. In het LUMC sluit het project direct aan bij bestaande onderzoeken naar ouderen in de pre-dialysefase: de COPE- en POLDER-studies.

In totaal worden 1.500 patiënten onderzocht in vijfentwintig tot dertig ziekenhuizen. Ook wordt hierbij geëvalueerd of er individuele (geriatrische) kenmerken zijn, die klinische uitkomsten en de kwaliteit van leven bij patiënten kunnen voorspellen. Met deze resultaten kan er mogelijk worden geïdentificeerd voor wie dialyse een geschikte behandeling is en wie in aanmerking komt voor conservatieve behandeling.

Door: Nationale Zorggids