Normal_ouderen__wandelstok

De revalidatiezorg voor kwetsbare ouderen is volop in ontwikkeling en de behoefte aan geriatrische revalidatiezorg (GRZ) neemt toe. Maar een eenduidige landelijke agenda voor het ontwikkelen van kwaliteit binnen de GRZ ontbreekt vooralsnog. Dat blijkt uit onderzoek van Q-consult in opdracht van het ministerie van VWS. ActiZ en Verenso kondigen aan dat ze daarom samen een Kwaliteitsagenda GRZ gaan ontwikkelen. Dit melden de organisaties in een gezamenlijk persbericht. 

Stroomlijnen

Door de dubbele vergrijzing stijgt de komende jaren de vraag naar GRZ. Het doel van opname in een GRZ-instelling is patiënten te helpen in hun herstel en te laten terugkeren naar de thuissituatie. Hiermee levert GRZ een belangrijke bijdrage aan het langer thuis laten wonen van ouderen met goede kwaliteit van leven. De inhoudelijke beschrijvingen van deze zorgvorm zijn op landelijk niveau echter nog niet voldoende gestroomlijnd.

Zorgaanbieders gebruiken verschillende termen om beschrijvingen van goede zorg aan te duiden. Ook wordt verwacht dat meer ouderen in aanmerking komen voor ambulante GRZ dan er nu geleverd wordt. Dat blijkt uit recent onderzoek van Q-consult zorg. De financiering van de GRZ is in 2013 overgeheveld van de toenmalige AWBZ naar de Zorgverzekeringswet (Zvw). Het ministerie van VWS probeert met het onderzoek van Q-consult in beeld te brengen hoe het is gesteld met de zorginhoud van de GRZ.

Kwaliteitsagenda samen opstellen

Zorgaanbieders en specialisten ouderengeneeskunde stellen in een gezamenlijke reactie dat het onderzoek aantoont dat het van belang is dat er een nieuwe impuls wordt gegeven aan de verdere ontwikkeling van de GRZ. Volgens branchevereniging ActiZ en Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde, is het daarom tijd voor een gezamenlijke meerjaren kwaliteitsagenda voor de GRZ. ActiZ en Verenso gaan deze kwaliteitsagenda de komende tijd samen opstellen. Ze stellen dat GRZ zich onderscheidt van andere vormen van revalidatie door de geriatrische expertise, de kwetsbaarheid (frailty) en de co-morbiditeit van de veelal oudere doelgroep.

Door: Nationale Zorggids