Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Uit onderzoek naar governance en de bedrijfsvoering bij thuiszorgorganisatie PrivaZorg blijkt dat de kwaliteit en continuïteit van zorg onvoldoende gewaarborgd is door gebrek aan goed bestuur en intern toezicht. PrivaZorg is daarnaast ten aanzien van de financiële verslaglegging onvoldoende transparant richting interne en externe toezichthouders. De inspectie zag dat de organisatie inrichting binnen PrivaZorg niet voldoet aan de vereisten uit de Governancecode Zorg. Privazorg stond al onder verscherpt toezicht in verband met de bestuurlijke onrust. Dit meldt Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.

Wat is er aan de hand?

In het inspectierapport van de IGJ staat dat het stichtingsbestuur eind 2017 voorbereidingen had getroffen om in 2018 12 miljoen euro dividend uit te keren. Hiervoor is de organisatiestructuur gewijzigd, zijn statuten aangepast en zijn aandelen gecertificeerd. De besluitvorming hierover is niet goed verlopen. In 2018 leed PrivaZorg een verlies van ongeveer 2 miljoen euro en ook over 2019 is de verwachting dat PrivaZorg nogmaals een verlies van deze orde heeft. Tevens vond de besluitvorming plaats op het moment dat de bemensing op de sleutelposities niet voldeed aan de governancecode. En was er sprake van (schijn van) belangenverstrengeling.
 

Bestuurlijke onrust

Twee maanden geleden is PrivaZorg onder verscherpt toezicht gesteld vanwege verstoorde relaties tussen de RvC, de directie en het stichtingsbestuur. Goed bestuur en intern toezicht bij een zorginstelling zijn belangrijke randvoorwaarden voor het leveren van goede zorg en de continuïteit daarvan. Deze kunnen niet bestaan zonder voldoende samenwerking en onderling vertrouwen tussen bestuur en intern toezicht.
 

Hoe nu verder?

De inspectie verwacht van PrivaZorg, dat zij de bestuurlijke onrust oplost. Daarnaast moet  PrivaZorg zorgen dat haar statuten en reglementen in overeenstemming zijn met de Governancecode Zorg zodat de randvoorwaarden aanwezig zijn voor het bieden van goede zorg op korte en lange termijn. Ook moet de zorgorganisatie interne checks and balances organiseren voor adequate inspraak en tegenspraak bij besluitvorming. Tot slot moet PrivaZorg zorgen dat de jaarrekening voortaan voldoet aan de eisen van artikel 15 WTZi. Voor het uitvoeren van deze verbetermaatregelen geeft de inspectie PrivaZorg tot 4 september 2019 de tijd.
 
Door: Nationale Zorggids