Normal_kwetsbare-ouderen

Mensen met dementie merken vaak zelf ook dat alledaagse dingen moeilijker worden. Dingen die altijd goed gingen, zijn niet meer zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld afspraken worden vergeten, sleutels zijn altijd kwijt of zelf kleding uitkiezen om ’s morgens aan te trekken gaat niet meer goed. Dit is angstig en heel moeilijk om te beseffen, zowel voor de dementerende als de directe omgeving.

De ergotherapeut van Fysiotherapie Westsingel kan iemand met dementie helpen om zo lang mogelijk zelfstandig te functioneren. Hierbij kijkt de ergotherapeut naar strategieën die iemand nu gebruikt en deze worden dan toegepast bij andere taken. Bijvoorbeeld voor iemand die visueel is ingesteld kan het helpen om plaatjes op de keukenkastjes te plakken zodat het meteen duidelijk is wat er in het kastje zit. Voor iemand die hardop alle stappen benoemt als hij koffie zet, helpt het misschien om deze stappen duidelijk op een rij te zetten zodat er geen stap wordt overgeslagen. Zo is er voor iedereen een andere passende oplossing nodig. Jouw ergotherapeut kan hier goed in meedenken.

Daarnaast heeft de mantelzorger ook vaak vragen. Bijvoorbeeld ‘Mijn man zit alleen maar de hele dag in zijn stoel, hoe kan ik hem actiever krijgen?’ of ‘Het val me zwaar om de hele dag voor mijn vrouw te zorgen. Ik heb geen tijd meer voor eigen hobby’s en sociale contacten’. De ergotherapeut kan hierin adviseren zodat de zorgtaken minder zwaar worden en je meer samen kunt genieten.

Hoe ziet het behandeltraject eruit

EDOMAH is een behandelmethode gericht op dementerende ouderen en hun mantelzorgers. Zowel de dementerende cliënt als de mantelzorger staan centraal in de behandeling. De behandeling begint eerst met een uitgebreid onderzoek. Er vindt een gesprek plaats met de mantelzorger waarbij hij/zij centraal staat. Hoe gaat het met hem/haar, hoe gaat de zorg voor de dementerende cliënt, heeft hij/zij voldoende “eigen tijd”, wat zijn zorgen waar hij/zij mee zit.

Er vindt ook een gesprek plaats met de dementerende oudere. Dit gesprek gaat er vooral om hem/haar te leren kennen. Hoe zag zijn/haar leven er tot nu toe uit, hoe ziet zijn dag er nu uit, wat gaat goed, waar heeft hij/zij plezier in. Daarna volgt een observatie, hoe gaat het nu als de mantelzorger met de dementerende oudere samen iets doet. Uit deze drie momenten volgt een doelengesprek waarin we vaststellen waar we aan gaan werken de komende tijd. Deze doelen komen uit de gesprekken en de observatie. Dit kunnen praktische dingen zijn zoals de sleutels die altijd kwijtraken, maar ook doelen gericht op de communicatie of benadering. Samen wordt besproken wat nou belangrijk is en waar de vragen liggen.

Heeft u nog vragen of wilt u vrijblijvend meer informatie, neem dan contact op.

(Dit is een advertorial)