Normal_oudere_rolstoel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich zorgen om de veiligheid en kwaliteit van zorg aan ouderen in het woon-zorgcomplex Vondelstede van Amsta. Het rapport is nog niet gepubliceerd, maar wel in handen van Het Parool. De krant zegt dat de instelling op acht van de elf getoetste normen voor de ouderenzorg de fout ingaat. Dit meldt Het Parool. 

Zo gaat het bijvoorbeeld mis bij medicatieverstrekking. Volgens de regels moeten de pillen op de pillenkar niet toegankelijk zijn voor anderen en dus opgesloten zijn. Dit is bij Vondelstede niet het geval. Wanneer de pillenkar onbeheerd achterblijft op de gang, is de medicatie verstopt achter een ‘vuilniszakgordijn’.

Onrust, incidenten en werkdruk

Medewerkers weten te vaak niet wie zelfstandig en wie niet zelfstandig naar buiten mag. De elektonische dossiers zijn niet op orde en bovendien werkt het digitale systeem niet zoals het zou moeten. Het woon-zorgcomplex heeft op de derde verdieping een huiskamer voor mensen met dementie. Komt er bezoek, dan ontstaat er onrust en is er sprake van incidenten die niet goed geregistreerd worden door zorgverleners. Bij Vondelstede zijn veel tijdelijke krachten in dienst, is het ziekteverzuim hoog en voelen medewerkers flinke werkdruk.

Door: Nationale Zorggids