Normal_hersens__hoofd

De Hersenstichting kent 200.000 euro toe aan een onderzoek naar Alzheimer. De studie richt zich op de werking van de vethuishouding bij de ontwikkeling van deze ziekte. Het onderzoek wordt gedaan door Pilar Martinez van het Maastricht UMC+. Dit meldt de Hersenstichting. 

De hersenen bestaan voor een groot deel uit ‘vetten’, waaronder sfingolipiden. De vethuishouding in de hersenen is heel nauwkeurig gereguleerd. Als er in deze vethuishouding iets misgaat, kan dat mogelijk leiden tot ernstige hersenaandoeningen, zoals de ziekte van Alzheimer.

Verstoringen vethuishouding

Het doel van het onderzoek is om te begrijpen hoe verstoringen in de vethuishouding in de hersenen een rol spelen in het ziekteproces bij Alzheimer. De onderzoeker kijkt vooral naar de ril van deze vetten in ontstekingsreacties die kenmerkend zijn bij Alzheimer.

Ander ziektemechanisme

“Wat deze studie bijzonder maakt is dat het onderzoek doet naar een ander ziektemechanisme. Want verreweg het meeste onderzoek naar de ziekte van Alzheimer richt zich op het uitgangspunt van eiwitstapeling”, legt neuroimmunoloog Martinez uit.

Dit onderzoek is een vervolg op een eerdere succesvolle studie. In dit eerdere onderzoek heeft Martinez aangetoond dat de stofwisseling van sfingolipiden een rol speelt bij het ontstaan van alzheimer. Door deze vetten te veranderen werden er minder eiwitten aangemaakt die mogelijk betrokken zijn bij de vorming van de ziekte. De resultaten van dat onderzoek zijn een aangrijpingspunt voor mogelijke toekomstige geneesmiddelen tegen alzheimer. 

Door: Nationale Zorggids