Normal_bureaucratie_medisch_zorg_administratie_rekening

De Nederlandse Zorgautoriteit  (NZa) legt drie organisaties die rijbewijskeuringen uitvoeren een waarschuwing op. Het gaat  om Bureau rijbewijskeuringen, Rijbewijsbelang.nl en Neuroconsult-Inc. Zij hebben de regels voor het declareren van rijbewijskeuringen overtreden en moeten direct stoppen met dit gedrag. Bij een volgende overtreding riskeren zij een boete. Dit meldt de NZa. 

Bureau Rijbewijskeuringen en Rijbewijsbelang.nl maakten gebruik van standaard tijden die zij bij iedere keuring in rekening brachten, ongeacht de daadwerkelijke duur van de keuring. Bureau Rijbewijskeuringen deed dit alleen voor indirecte tijd (het schrijven van het keuringsrapport), Rijbewijsbelang.nl ook voor het keuringsgesprek. Dat is niet toegestaan.

Een keurend medisch specialist mag alleen de tijd in rekening brengen die hij daadwerkelijk aan de keuring heeft besteed. Dit kan per keuring verschillen. Neuroconsult-Inc bracht extra kosten in rekening die niet zijn toegestaan. Zo moesten mensen 105 euro extra betalen als de neuroloog informatie opvroeg bij een specialist.

De drie organisaties krijgen hiervoor een waarschuwing opgelegd. De waarschuwing houdt in dat de NZa zal optreden met een bestuurlijke boete als blijkt dat zij dezelfde overtreding nogmaals begaan in 2019 of 2020.

Door: Nationale Zorggids