Normal_thuiszorg_bejaarde_oudere

Vier Noord-Brabantse gemeenten stoppen met resultaatgericht inkopen. Deze manier van inkopen en indiceren voor zorg in de Wmo, ligt sinds een tijdje flink onder vuur. Het levert namelijk veel onzekerheid om voor mensen die Wmo-zorg, zoals huishoudelijke hulp, nodig hebben. Dit meldt Ieder(in). 

Volgens Ieder(in) schrijft Zorgvisie dat Vught, Haaren, Sint Sint-Michielsgestel en Boxtel vanaf 2020 niet meer resultaatgericht zullen werken. Wmo-gebruikers kregen tot dit jaar van de gemeente de resultaatgerichte indicatie dat ze recht hebben op een ‘schoon en leefbaar huis’. Hoeveel uren er precies nodig zijn om een huis schoon en leefbaar te krijgen, werd daarin niet bepaald. “Resultaatgericht indiceren gaat vaak gepaard met bezuinigingen vanuit de gemeente”, aldus Ieder(in).

Het ministerie van Volksgezondheid ziet vooralsnog geen reden om definitief afscheid te nemen van resultaatgericht werken. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is zelfs voornemens om de Wmo aan te passen  zodat resultaatgericht indiceren nog makkelijker wordt. Dit terwijl de hoogste bestuursrechter zich meerdere malen tegen deze werkwijze heeft uitgesproken. 

Door: Nationale Zorggids