Normal_verpleegkunde__palliatieve_zorg__ouderenzorg

Na een fusie van twee parochies in het Limburgse Voerendaal, is in één van de kerken plek vrijgekomen. De nieuwe bestemming? Een zorginstelling voor ouderen die 24-uurszorg nodig hebben. Dit meldt Trouw. 

Het nieuwe bestemmingsplan van de oude kerk liet even op zich wachten. Een deel verhuren en de rest als kerk aanhouden lukte niet. Ook plannen voor een bibliotheek, sociaal loket of dagopvang haalden het niet. Dat zou namelijk betekenen dat deze voorzieningen uit het stadscentrum zouden verdwijnen en dat wilde gemeenteraad niet.

Na een aantal jaren zoeken, hoorde de parochie dat zorginstelling H&S/Delphinum een zorghuis voor ouderen wilde openen en daarvoor een mooie locatie zocht. Pas na twee jaar werden deze plannen definitief. “Het zou eerst enkel een gesloten instelling worden. Toen hebben wij gezegd: kunnen we het niet zo inrichten dat de wijk er ook nog iets aan heeft?”, legt secretaris van het parochiebestuur Marijcke Beckers uit.

Zodoende kwam er naast een twintigtal eenpersoonskamers ook een huiskamer voor ouderen die in de wijk wonen. Naast het gebouw zijn vier appartementen die dienst doen als woning voor oudere echtparen. Behouden is de kapel. Daar gaat de pastoor iedere zaterdagavond een mis houden voor de bewoners en ouderen in de buurt. 

Door: Nationale Zorggids