Normal_autorijden_-_auto_-_oudere_-_man_-_rijbewijs

Autoverzekeraars hebben een coulanceregeling voor ouderen die door de lange wachttijden bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) lang moeten wachten op vernieuwing van hun rijbewijs. Maken deze bestuurders tijdens het wachten op hun rijbewijs schade, dan krijgen ze deze alsnog vergoed. Mits zij verlenging hebben aangevraagd bij het CBR. Dit meldt NRC. 

Sommige autoverzekeraars boden al een coulanceregeling voor de omroep van de Consumentenbond om dit te doen, maar anderen deden dit erna. Hoeveel hier exact aan meedoen is onbekend. Nederland telt ruim tachtig verzekeraars. Daarom raadt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars ouderen en chronisch zieken aan om dit na te vragen bij hun verzekeraar.

Ondanks de coulanceregeling, adviseert het CBR bestuurders zonder geldig rijbewijs om te wachten met rijden. Rijden met een verlopen rijbewijs is hoe dan ook strafbaar. Nationale Nederland legt uit: “Standaard geldt als regel dat als je geen geldig rijbewijs hebt, er ook geen verzekeringsdekking is. Maar als 75-plussers tijdig verlenging van hun rijbewijs hebben aangevraagd, er geen medische complicaties te verwachten zijn en zich bij ons melden, wordt er coulance toegepast. NN doet dit al enkele maanden. Ook ANWB-verzekerden kunnen rekenen op coulance. 

Door: Nationale Zorggids