Normal_rss_entry-195796

De financiële positie van pensioenfondsen blijft penibel. Begin vorige maand dook de gemiddelde dekkingsgraad voor het eerst in 2,5 jaar onder de 100 procent en daar is die begin september nog steeds. De kans op pensioenkortingen neemt daardoor verder toe.

De gemiddelde dekkingsgraad van de fondsen, die aangeeft in hoeverre ze aan hun verplichtingen kunnen voldoen, zakte begin augustus van 102 naar 98 procent. In de maand daarop zakte de 'pensioenthermometer' van advies- en onderzoeksbureau Aon aanvankelijk nog verder, maar eindigde uiteindelijk onveranderd op 98 procent.

Volgens Aon zijn mogelijke kortingen aan het einde van 2019 en 2020 niet van de baan. Sterker nog, met zowel een dalende rente als klappen op de beurzen worden kortingen een steeds realistischer scenario.

Grote pensioenfondsen als ABP, PFZW, PME en PMT waarschuwden onlangs al dat er mogelijk kortingen aankomen. Kortingen moesten juist voorkomen worden met het pensioenakkoord uit juni. Daarin maakten kabinet, werkgevers en vakbonden afspraken die de druk voor de pensioenfondsen wat moesten verlichten. Dat bleek niet voldoende.

Door: ANP