Normal_stethoscoop_laptop

Een huisarts die geen thuiszorg kon vinden voor een terminale patiënt, heeft vorige week vrijdag zijn frustraties geuit op Twitter. "Geen #thuiszorg beschikbaar in #Nijmegen van de 20 (!) verschillende organisaties", zo luidde zijn tweet. Veel mensen wilden de terminale patiënt wel verzorgen, maar dat kon helaas niet zomaar. Voor het weekend werd gelukkig alsnog een verpleegkundige gevonden en is de patiënt onder goede omstandigheden overleden. Dit meldt De Stentor. 

De doodzieke man in kwestie wist al langere tijd dat hij doodging en had als wens om thuis te sterven. Plots ging hij achteruit, maar was er geen verpleging die hem pijnstilling kon toedienen of andere medische handelingen kon uitvoeren. Huisarts Patrick Jansen kon bellen wie hij wilde, maar geen enkele thuiszorgorganisatie kon hem helpen. Uiteindelijk kwam vlak voor het einde van de vrijdag nog een verpleegkundige om een intake te doen.

“De overheid wil dat we allemaal langer thuis blijven wonen, maar dan moet je ook de zorg voor thuis fatsoenlijk regelen. Niemand heeft overzicht welke thuiszorg beschikbaar is. Hoe kan het dat we dit in Nederland zo slecht georganiseerd hebben?”, zegt Jansen die het probleem bij de marktwerking legt. Hij klaagt ook over de passieve houding van de gemeente Nijmegen die hem aanraadde contact te zoeken met een sociaal wijkteam dat alleen tussen 9.00 en 12.00 uur telefonisch bereikbaar is. 

Door: Nationale Zorggids