Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

Pretoria Zorg bv en de aan haar gelieerde zorgorganisaties (Stichtse Zorg bv, MDO Zorg bv, Amanazorg bv en Thuiszorg Avira bv) voldoen niet aan de last onder dwangsom die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) op 24 juni van dit jaar oplegde. Hierdoor zijn Pretoria Zorg en de aan haar gelieerde organisaties elk een geldbedrag van 20.000 euro verschuldigd aan in de inspectie. Dit meldt IGJ.

Pretoria Zorg is een thuiszorgorganisatie in de provincie Utrecht. De inspectie constateerde eerder al structurele tekortkomingen in de geboden zorg. Daarom mag Pretoria Zorg geen zorg meer verlenen.

De organisaties die aan Pretoria Zorg gelieerd zijn moesten uiterlijk 3 juni 2019 de bestaande cliënten zorgvuldig overdragen aan een andere zorgaanbieder. Dit is niet gebeurd. Tot op heden heeft Pretoria Zorg onvoldoende medewerking verleend bij het verstrekken van de benodigde informatie aan de inspectie.

Geen einde aan onwenselijke situatie

Eind mei gaf de inspectie Pretoria Zorg al een aanwijzing om alle cliënten over te dragen. Een aanwijzing is een bestuursrechtelijke maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder dwingt om een einde te maken aan een onwenselijke situatie. Toen de situatie niet verbeterde legde de inspectie op 24 juni een last onder dwangsom op. De zorgaanbieder moest binnen een week de overdracht hebben geregeld.

De inspectie gebruikt de last onder dwangsom, eveneens een bestuursrechtelijke maatregel, onder meer als een zorg- of jeugdhulpaanbieder een aanwijzing niet naleeft. Voor elke periode (in dit geval een week) dat zij dit niet doet, is zij een geldbedrag (dwangsom) verschuldigd. Omdat Pretoria Zorg en de aan haar gelieerde organisaties niet aan de last hebben voldaan zijn zij nu per organisatie een geldbedrag van 20.000 euro verschuldigd aan de inspectie.

Verboden zorg te leveren

De inspectie stelt vast dat Pretoria Zorg niet of niet volledig heeft voldaan aan de opgelegde last onder dwangsom. Zo hebben oud-cliënten hun cliëntdossier niet ontvangen. Ook zijn cliëntdossiers niet overgedragen aan de overnemende zorgaanbieder. Daarnaast blijkt een van de organisaties nog zorg te hebben geleverd nadat dit door de inspectie verboden was.

De inspectie bezocht recentelijk ook de aan Pretoria Zorg gelieerde zorgorganisaties. Daar werd niet opengedaan. De inspectie heeft de bestuurders van Pretoria Zorg hierdoor niet kunnen spreken.

Door: Nationale Zorggids