Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Zaterdag 21 september is het voor de 26ste keer Wereld Alzheimer Dag. Een dag die door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in het leven is geroepen om aandacht te besteden aan de verschillende vormen van dementie. In Nederland organiseren de verschillende afdelingen van Alzheimer Nederland diverse activiteiten die in het teken van het thema van dit jaar staan: Samen Bewegen. 

Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, een hersenaandoening die door het verdwijnen van hersenweefsel tot verlies van hersenfuncties leidt. Signalen die kunnen wijzen op alzheimer of een andere vorm van dementie zijn bijvoorbeeld vergeetachtigheid, taalproblemen of gedragsveranderingen. Ook kunnen problemen met dagelijks handelingen, zoals boodschappen doen of het bedienen van een computer, een teken aan de wand zijn.

Geheugentest 

Iemand die alzheimer vermoedt kan hiervoor naar de website van Alzheimer Nederland waar een lijst met tien signalen te vinden is. Op geheugentest.nl kunnen mensen een test doen. Het belangrijkst is om de stap naar de huisarts te maken. Samen met de huisarts worden de klachten uitvoerig besproken, worden via een vragenlijst hersenfuncties gecontroleerd en kan eventueel een bloedtest plaatsvinden. Soms is er namelijk oorzaak voor geheugenverlies, zoals een schildklieraandoening, bloedarmoede of vitamine B-tekort.

Progressieve ziekte

Het is lastig om met iemand over alzheimer te praten, omdat mensen die vermoeden hiervan last te hebben schaamte voelen. Ook naasten vinden erover praten niet altijd even makkelijk. Wordt alzheimer eenmaal vastgesteld, dan kan er in het beginstadium nog medicatie met remmende werking worden voorgeschreven. De ziekte is echter progressief en effectieve behandelingen of medicijnen tegen alzheimer of andere vormen van dementie zijn er nog niet.

In Nederland hebben ongeveer 153.000 mensen dementie. En iedere dag komen daar tientallen nieuwe patiënten bij. Dementie ontstaat deels door omgevingsfactoren en deels door leefstijl, maar ook speelt erfelijkheid een rol. Volgens de Hersenstichting is leeftijd de belangrijkste risicofactor. Maar ook roken, onvoldoende lichaamsbeweging, overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes en depressie werken risicoverhogend.

2bike4alzheimer

Op Wereld Alzheimer Dag organiseert Alzheimer Nederland het evenement 2bike4alzheimer. Dit is een fietstocht, in estafette welteverstaan, die 24 uur duurt. De opbrengsten van dit evenement worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: Alzheimer Nederland, nu.nl, Hersenstichting