Normal_rss_entry-198923

Multivitamines voor 50-plussers zijn vaak slecht gedoseerd. Veel van deze pillen bevatten te veel of juist te weinig vitamine D, concludeert de Consumentenbond in een onderzoek. In enkele multivitamines zit een "onaanvaardbaar hoge dosis" vitamine B6 en/of zink. Te veel hiervan kan leiden tot aantasting van het zenuwstelsel.

De Gezondheidsraad adviseert vrouwen boven de 50 dagelijks 10 microgram vitamine D te slikken. Mannen en vrouwen boven de 70 krijgen het advies om 20 microgram in te nemen. Van de 36 onderzochte producten voor vrouwen van 50 tot 70 jaar bevatten er slechts negen de juiste hoeveelheid vitamine D. Bij de multivitamines voor 70 jaar en ouder zijn dat er zes van de veertien.

"Extra verwarrend is dat sommige fabrikanten onlogische leeftijdsaanduidingen hanteren, zoals 65+, of geen onderscheid maken in dosering voor mannen en vrouwen", aldus de consumentenorganisatie.

Neurologische klachten

De bond onderzocht ook de hoeveelheid van andere vitamines en mineralen in de voedingssupplementen. Volgens de onderzoekers zit in 'Nature’s Way alive Men’s 50+ ultra potency' 40 milligram vitamine B6, een onaanvaardbaar hoge dosering. Een teveel aan deze vitamine kan neurologische klachten veroorzaken en daarom is de wettelijke bovengrens op 21 milligram vastgesteld.

Het product van Nature’s Way bevat ook meer zink dan de aanvaardbare bovengrens, net als de Men-plex 50+ van Essential Organics.

Door: ANP