Normal_dementie_oudere_bejaarde_eenzaam

Maar liefst 80 procent van de Nederlandse bevolking wil een bijdrage leveren om eenzaamheid terug te dringen. Het meest genoemd worden samen een activiteit ondernemen, een kop koffie drinken of helpen bij vervoer. Dit blijkt uit een recente peiling, geïnitieerd door het ministerie van Volksgezondheid, onder ruim 1.000 Nederlanders, zo meldt Rijksoverheid. 

Gevoelens van eenzaamheid kunnen iedereen overkomen, jong én oud. Meer dan een miljoen Nederlanders voelt zich sterk eenzaam. 80 procent van de Nederlanders beschouwt dit als een redelijk groot tot zeer groot probleem. Van 1 oktober tot en met 8 oktober is de tiende editie van de Week tegen Eenzaamheid. Door het hele land is er dan extra aandacht voor het thema eenzaamheid. Het motto is: Kom erbij! Iedereen kan iets doen tegen eenzaamheid, bijvoorbeeld door het bezoeken of organiseren van een activiteit.

Het initiatief om een activiteit te ondernemen ligt zowel bij omstanders als mensen die zich eenzaam voelen. Uit de peiling blijkt dat de kans klein is dat een omstander de uitnodiging afslaat. Maar liefst 86 procent van de Nederlanders geeft aan mee te willen doen aan een activiteit als hij of zij wordt uitgenodigd.

Over de Week tegen Eenzaamheid

De Week tegen Eenzaamheid 2019 wordt georganiseerd in het kader van het actieprogramma Eén tegen eenzaamheid door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Minister Hugo de Jonge geeft 1 oktober het startsein aan de week tijdens het openingscongres Week tegen Eenzaamheid 2019. Tijdens deze week vinden honderden activiteiten plaats waar mensen elkaar ontmoeten en nieuwe contacten kunnen leggen. Zowel organisaties, sociaal werk, zorginstellingen als vrijwilligers organiseren deze activiteiten.

De Week tegen Eenzaamheid draagt bij aan het doorbreken van het taboe op eenzaamheid. Uit de peiling is gebleken dat Nederlanders verschillend tegen het taboe op dit onderwerp aankijken. Voor 26 procent berust er geen taboe op eenzaamheid. 24 procent vindt eenzaamheid steeds minder een taboe-onderwerp tegenover 23 procent van de Nederlanders die het juist steeds meer een taboe-onderwerp vindt. Voor 27 procent is dit onveranderd. 

Door: Nationale Zorggids