Normal_prik_naald_vaccin

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag, Met deze week onder meer:  uitgebreide griepvaccinatie, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maant Thuiszorg Naborgh tot sluiting en Wet BIG-II komt er definitief niet.

Maandag: huisartsen vaccineren tegen vier griepvirussen

Voor het eerst bevat de griepprik dit jaar een vaccin tegen vier verschillende soorten van het griepvirus. Voorheen bood de prik bescherming tegen drie varianten. Wie zich laat inenten, loopt gemiddeld tussen de 50 en 70 procent minder kans om besmet te raken door het influenzavirus. Hoe effectief het vaccin is, verschilt wel paar jaar. Een virus kan namelijk muteren of een ander virus dan voorheen kan zich volop verspreiden.

Dinsdag: Thuiszorg Naborgh moet per direct zorg aan cliënten staken

De situatie bij Thuiszorg Naborgh is sinds het laatste inspectiebezoek door IGJ in juli drastisch verslechterd. Er zijn grote risico’s voor de veiligheid en gezondheid van cliënten. De thuiszorginstelling moet uiterlijk op 11 oktober 2019 vóór 17.00 uur alle cliënten, mét hun cliëntendossier, overdragen aan een andere thuiszorgaanbieder. Volgens diverse journalistieke platformen zou de aanbieder van thuiszorg medische handelingen laten uitvoeren door onvoldoende gekwalificeerd personeel, soms zelfs door schoonmakers.

Woensdag: definitief een streep door wetsvoorstel BIG-II

Er gaat definitief een streep door het wetsvoorstel BIG-II. Het gesprek over functiedifferentiatie van verpleegkundigen verplaatst zich wat minister Bruno Bruins voor Medische Zorg betreft terug naar de verpleegkundigen en de werkgevers. Bruins gaf eerder al aan dat een wettelijke verankering van functies niet de meest voor de hand liggende manier is om onderscheid te maken tussen mbo- en hbo-opgeleiden.

Donderdag: Utrecht onderzoek tientallen gevallen van mogelijke fraude

Van de zeventig meldingen over fraude door zorginstellingen in Utrecht, zijn inmiddels 22 bedrijven onderzocht. Tientallen anderen kunnen nog een bezoekje van de gemeente Utrecht verwachten. Twee van hen zijn onderdeel van een landelijk onderzoek naar grootschalige zorgfraude. Opvallend: zeventien bedrijven stonden gezamenlijk op een industrieterrein in de gemeente.

Vrijdag: tbs'er die omkwam bij frontale botsing was suïcidaal 

De politie vermoedt dat de tbs’er die donderdag na een aanrijding met een vrachtwagen is overleden, suïcide heeft gepleegd. Volgens verschillende bronnen was de man, die in de Pompekliniek in Nijmegen verbleef, suïcidaal. Vally V. kwam om het leven nadat zijn auto frontaal op een vrachtwagen botste

Door: Nationale Zorggids