Normal_ouderen__wandelstok

10 procent van de thuiswonende ouderen (65-plus) is ondervoed, waarvan de helft risico loopt op ondervoeding. Ongeveer 30 procent van de ouderen met zorg aan huis is ondervoed, blijkt uit onderzoek. Het toenemende aantal ouderen dat ondervoed is, is het gevolg van langer thuis wonen, zegt lector Marian van der Schueren en voorzitter van Stuurgroep Ondervoeding. Dit meldt NRC. 

Het is voor thuiswonende ouderen soms te vermoeiend om boodschappen te doen of ze zijn er fysiek gewoonweg niet toe in staat. Soms kunnen ze minder goed kauwen en slikken, hebben ze minder honger en dorst en zijn ze vatbaarder voor ziekte. Chronisch zieken of ouderen in het ziekenhuis behoeven extra de aandacht, zegt Van der Schueren.

Problemen niet in de gaten of genegeerd

Waar het vaak misgaat, is dat ouderen hun eigen eet- en drinkproblemen niet in de gaten hebben of niet in de gaten willen hebben. “Ze merken wel dat hun horloge losser gaat zitten en de broekriem strakker moet, maar walsen daar gewoon overheen. De term ‘ondervoed’ associëren ze eerder met derdewereldlanden en de Tweede Wereldoorlog dan met zichzelf.”

Spierafbraak 

Mensen die te weinig energie en eiwitten binnenkrijgen, breken spieren af. Ondervoeding kenmerkt zich door verlies aan spieren en 5 procent verlies van hun gewicht in korte tijd, als gevolg van energie- en eiwittentekorten. Dit betekent volgen de lector ook dat mensen met overgewicht ondervoed kunnen raken. Wat zijn de gevolgen van ondervoeding? Verminderde kracht in spieren, verminderde fitheid en een grotere kans op ziekte. Ouderen met ondervoeding breken sneller botten. Ze vallen vaker en hebben minder balans. Bovendien is de botkwaliteit achteruitgegaan door een tekort aan eiwitten, calcium en vitamine D.

Alternatieven voor koken

Er zijn tegenwoordig voldoende alternatieven die niet meer willen of kunnen koken. Zo hebben supermarkten steeds meer eiwitrijke producten, zoals kwark. En zijn er websites die het maken van eten makkelijker moeten maken. Zo verkoopt Hulpmiddelenwijzer.nl producten die het koken makkelijker moeten maken en zijn maaltijdservices als Tafeltje Dekje in het leven geroepen om het leven van ouderen makkelijker te maken. Ook buurttafels, kant-en-klaarmaaltijden bieden soelaas. Ook al denken ouderen dat diepvriesmaaltijden of kant-en-klare producten niet goed genoeg zijn, er zitten voldoende groenten en vitamines in om hen staande te houden. 

Door: Nationale Zorggids