Normal_oudereren_oma_ziekenhuis_bed_patient

Er blijkt een grote groep ziekenhuispatiënten te zijn die dementie heeft, maar nooit deze diagnose heeft gehad. Ziekenhuizen stellen bij patiënten steeds vaker dementie vast en bij het inlichten van de familie blijken de signalen er wel te zijn geweest, maar zijn er nooit stappen genomen. Volgens geriater Desirée Verheijen van Ziekenhuis Gelderse Vallei is er nog steeds sprake van taboe, ook onder familieleden, om dit aan te kaarten bij de huisarts van de oudere. Dit meldt De Gelderlander die een rondgang deed bij ziekenhuizen. 

Ook in ziekenhuis Rijnstate in Arnhem komen veel ouderen binnen die ongediagnosticeerde dementie hebben. “Het is een heel grote groep mensen, vaak met dementie, bij wie het op gegeven moment thuis vastloopt. De situatie is dan zo ernstig, dat je het met hulp van de kinderen nog wel een paar dagen kunt oplossen, maar geen weken meer. Daar zitten geregeld ouderen bij met dementie die nog nooit een dokter of geriater hebben gezien voor hun cognitieve klachten”, zegt afdelingshoofd Elke Dominicus van het coördinatiepunt acute ouderenzorg van Rijnstate.

Spoedplek verpleeghuis

Het coördinatiepunt neemt een de werkdruk van huisartsen weg door rond te bellen voor spoedplekken in verpleeghuizen. Voor ouderen zonder gediagnosticeerde dementie, blijkt het lastig om een juiste plek te zoeken. Er is namelijk geen dossier hierover aangemaakt. 

Door: Nationale Zorggids