Logo_igj_inspectie_gezondheidszorg_en_jeugd

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Huize Plantage onder verscherpt toezicht gesteld. Huize Plantage is een kleinschalige organisatie in Amsterdam die aan senioren wonen met begeleiding en zorg biedt. De maatregel duurt zes maanden. Dit meldt de inspectie.

De inspectie ziet bij Huize Plantage tekortkomingen op de thema’s persoonsgerichte zorg, deskundigheid en inzet van personeel en sturen op kwaliteit en veiligheid. De inspectie stelt vast dat het kennisniveau over de zorginhoud bij Huize Plantage tekortschiet op alle niveaus. Zo is er onvoldoende kennis over omgang met maatregelen die de vrijheid van bewoners beperken. Ook ontbreekt het aan specifieke deskundigheid bij zorgverleners, bijvoorbeeld over onbegrepen gedrag van cliënten.

Geen goed functionerend kwaliteitssysteem

Huize Plantage heeft niet goed in beeld of zij veilige en goede zorg levert aan haar cliënten. Concrete sturing op kwaliteit van zorg en werkprocessen ontbreekt. Er is geen systeem waarin op systematische wijze informatie wordt verzameld. Veel kennis die zorgverleners over de cliënten hebben is nu gebaseerd op informele contactmomenten en mondelinge afspraken. Het ontbreekt met name aan kennis en kunde om een goed functionerend kwaliteitssysteem op te zetten.

Expliciet vinger aan de pols

De inspectie stelt vast dat Huize Plantage een professionaliseringsslag moet maken om verbetering te kunnen realiseren. Bij verscherpt toezicht let de inspectie extra op een zorgaanbieder. Het is belangrijk dat Huize Plantage de tekortkomingen wegneemt. De zorgaanbieder is zich hiervan bewust. Toch vindt de inspectie het belangrijk om expliciet een vinger aan de pols te houden.

Huize Plantage moet binnen zes maanden voldoen aan de normen en de tekortkomingen herstellen. Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of de situatie is verbeterd. De inspectie kan als dat nodig is verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Door: Nationale Zorggids