Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank1

De 80-jarige Frederik de J. uit Amsterdam zou een plaatsgenote voor bijna 27.000 euro hebben bestolen. Dit vond plaats tussen 2012 en 2014, toen de verdachte zich als mantelzorger toegang verschafte tot de financiën van de vrouw. De J. is al meerdere keren in beeld gekomen maar kon tot voor kort justitiële maatregelen voorkomen. Nu moest hij toch verschijnen in de rechtbank. Dit meldt Telegraaf.

De zitting verliep niet zonder problemen. De verdachte, zelf een diabetespatiënt, ging kort voor aanvang in de gang liggen en leek bewusteloos. De advocaat van de man gaf aan te twijfelen over de geestvermogens van zijn cliënt. “Wellicht is hij zo verward dat hij deze zaak gewoon niet goed meekrijgt”, was zijn argument. Hij wilde een nieuw reclasseringsrapport laten opstellen, omdat de vorige uit 2015 komt.

‘Slachtoffer heeft gelogen’

De rechters waren het niet met de advocaat eens, omdat hij tussentijds nooit over de geestelijke vermogens van de man is begonnen. De verdachte werd door de rechters naar binnen gesommeerd, omdat hij nog altijd op de bank in de gang lag. Hij gaf aan dat de vrouw van wie hij geld zou hebben gestolen, hierover liegt. Echter resulteerde deze claim er juist in dat de rechters de zaak tegen de verdachte willen doorzetten.

‘Te oud en kan zich niet verdedigen’

Heel ver kwam het echter niet in de rechtbank. De advocaat weigert de zaak verder te verdedigen omdat de verdachte oud en niet in staat zich te verdedigen is. “Dan doe ik het ook niet.” De rechters houden de zaak aan maar zeggen te kijken naar de belangen van de verdachte. “Wij willen De J. in de gelegenheid stellen zelf naar de rechtbank te komen of een raadsman die vinden die wel voor hem optreedt”, aldus de rechters.

Door: Nationale Zorggids