Normal_oudere_dementie

In 2040 zal het aantal Nederlanders met dementie naar verwachting gestegen zijn naar 520.000. Daarmee groeit de impact van dementie op de samenleving en gezondheidszorg aanzienlijk en daarom wordt een grootschalig onderzoek gestart naar preventie van dementie. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het nieuwe Nederlands Consortium van Dementie Cohorten (NCDC). Dit meldt RIVM. 

Dit onderzoek van acht samenwerkende instellingen brengt de voornaamste genetische, leefstijl- en psychosociale risicofactoren voor dementie in kaart. Daarnaast bestuderen de onderzoekers hersenscans en stoffen in het bloed en hersenvocht om meer te weten te komen over het verloop van cognitief gezond naar dementie.

Daarmee willen ze aangrijpingspunten voor preventie en dementie identificeren. Het onderzoek richt zich op de twee belangrijkste oorzaken van dementie: neerslag van het alzheimer-eiwit ‘amyloid’ en schade aan de bloedvaten in de hersenen.

Kans op dementie verkleinen en ontstaan vertragen 

Welk middel op welk moment ingezet kan worden om de kans op dementie te verkleinen en/of het ontstaan van dementie te vertragen; daarover wil men nieuwe inzichten verkrijgen. De resultaten bieden ook een basis voor het nog beter herkennen en meten van de eerste signalen van dementie.

De samenwerkende partijen zijn het Amsterdam UMC, Erasmus MC, Leids Universitair Medische Centrum (LUMC), Maastricht UMC+, Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), UMC Utrecht en het RIVM. Financiering is afkomstig van ZonMw en Alzheimer Nederland.

Door: Nationale Zorggids