Inspectie legt verscherpt toezicht op bij Stichting Zorggroep Apeldoorn

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Stichting Zorggroep Apeldoorn en omstreken onder verscherpt toezicht gesteld. Zorggroep Apeldoorn biedt ouderenzorg op verschillende locaties in Apeldoorn en omgeving. Er zijn risico’s voor de kwaliteit en veiligheid van zorg. De inspectie ziet tekortkomingen op de thema’s ‘persoonsgerichte zorg’, ‘deskundigheid en inzet van personeel’ en ‘sturen op kwaliteit en veiligheid’. Dit meldt de inspectie.

De inspectie bracht in september 2019 onverwachte inspectiebezoeken aan drie locaties van Zorggroep Apeldoorn (Casa Bonita, Randerode en Sprenkelaarshof). Tijdens deze bezoeken keek de inspectie of Zorggroep Apeldoorn de tekortkomingen in de kwaliteit van zorg had weggenomen die de inspectie bij een eerder bezoek had vastgesteld. Bij dat eerdere bezoek, in november 2018, stelde de inspectie vast dat de kwaliteit van zorg op locatie Casa Bonita op verschillende punten tekortschoot. 

Zorg is niet verbeterd

De inspectie stelt vast dat de kwaliteit van zorg niet is verbeterd. De inspectie ziet dat er onvoldoende centrale structurele aansturing is om de tekortkomingen te verhelpen. Ook zijn er veel wisselingen geweest in het management. Een systematische bewaking, beheersing en verbetering van zorg is uitgebleven. Hierdoor staat de cliënt niet altijd centraal en ervaren zorgverleners een hoge werkdruk.

Tot eind oktober 2020 tijd voor verbetering

Bij verscherpt toezicht let de inspectie extra op een zorgaanbieder. Het verscherpt toezicht duurt negen maanden. Zorggroep Apeldoorn krijgt tot en met 28 oktober 2020 de tijd de tekortkomingen te herstellen en te voldoen aan de normen. De inspectie zal de voortgang nauwlettend volgen. Aan het einde van de periode van verscherpt toezicht beoordeelt de inspectie of de situatie is verbeterd. De inspectie kan als dat nodig is verdere stappen nemen in de vorm van bestuursrechtelijke maatregelen.

Door: Nationale Zorggids