Normal_mantelzorg_thuiszorg_ouderen_verpleging_wijkverpleging_verpleegkundige

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft bij Thuiszorg Olympia bv de last onder dwangsom beëindigd. Thuiszorg Olympia levert in Eindhoven en omgeving zorg aan cliënten thuis. De last onder dwangsom had betrekking op het eerste deel van de aanwijzing die de inspectie aan Thuiszorg Olympia gaf. Dit meldt de inspectie.

De inspectie zag dat het bij Thuiszorg Olympia ontbrak aan een aantal belangrijke randvoorwaarden voor goede en veilige zorg. Om die reden gaf de inspectie in december 2019 een aanwijzing, een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de kwaliteit van zorg te verbeteren.

Niet voldaan aan thema ‘veilige zorg’

De aanwijzing viel uiteen in twee onderdelen. In het eerste deel van de aanwijzing stond dat de zorg moet voldoen aan een aantal normen op het thema ‘veilige zorg’. Thuiszorg Olympia moet ervoor zorgen dat de wijkverpleging bekwaam en bevoegd is om voorbehouden handelingen te verrichten. Ook moet er een verantwoorde omgang met medicatie zijn. Eind januari 2020 stelde de inspectie vast dat Thuiszorg Olympia nog niet voldeed aan deze normen. Om die reden vond de inspectie een last onder dwangsom noodzakelijk.

De inspectie heeft de naleving nauwlettend gevolgd en stelt vast dat Olympia Zorg in de periode van de last onder dwangsom geen cliënten had die betreffende zorg nodig hadden. Er waren geen cliënten waarbij zorgverleners van Thuiszorg Olympia een taak hadden bij het klaarzetten, aanreiken en/of toedienen van medicatie. Daarmee is het handhavingstraject ten einde gekomen. Er zijn geen dwangsommen verbeurd. Dat betekent dat Olympia Zorg geen geld hoeft te betalen.

Informeren wanneer taken weer worden uitgevoerd

De inspectie verwacht dat Thuiszorg Olympia de inspectie informeert zodra zij zorgt verleent aan één of meer cliënten bij wie zorgverleners een taak hebben bij controleren, klaarzetten, aanreiken en/of toedienen van medicatie. De inspectie zal op dat moment opnieuw nagaan of Thuiszorg Olympia voldoet aan de normen.

Door: Nationale Zorggids