Nationale Balkon Beweegdag voor ouderen in woonzorgcentra

Het Nationaal Ouderenfonds organiseert samen met de VriendenLoterij en Menzis op 29 mei de eerste Nationale Balkon Beweegdag voor ouderen in woon-zorgcentra door heel Nederland. De Nationale Balkon Beweegdag wordt afgetrapt door VriendenLoterij-ambassadeur Jan Versteegh en ook oud-atlete en 'Nederland in Beweging' presentatrice Olga Commandeur en FC Groningen zetten zich in. Dit meldt het Nationaal Ouderenfonds.

Het initiatief ‘balkonbewegen’ is in het leven geroepen om ouderen ook tijdens de coronacrisis met elkaar te verbinden en op een veilige manier met elkaar te laten bewegen. Elke begeleider organiseert een ‘BalkonBeweeg-sessie’ voor de bewoners van een door hem of haar benaderd woon- zorgcentrum. De deelnemende begeleiders zijn onder andere afkomstig van Beroepsverenigingen VML, WIJBuurtsportcoaches en KNGF en OldStars
 

Balkonbewegen

Tijdens de coronacrisis zijn in Nederland talloze mensen in actie gekomen om ouderen via balkonbewegen op een sportieve en positieve manier door deze moeilijke tijd heen te loodsen. Vrijwilligers en professionals zoals docenten Sport en Bewegen 55+, fysiotherapeuten, buurtsportcoaches, OldStars en bewegingscoaches gaan voor BalkonBeweegprogramma's langs woon- en zorgcentra om ouderen een gezellige en sportieve ochtend te laten beleven op hun balkon of in de tuin.
 

Ouderen in beweging tijdens coronacrisis

Ook sportverenigingen en OldStars zetten zich in om ouderen in woonzorgcentra in beweging te krijgen. Zo wordt in Leiderdorp onder aanvoering van de Ouderenfonds vrijwilligers van de programma’s De Derde Helft en OldStars in samenwerking met lokale fysiotherapeuten al op acht locaties BalkonBewegen aangeboden. 
 
Een deelnemer: “Het is leuk om op je balkon gym te doen. Je ziet je buren allemaal meedoen en het geeft ook een gevoel van samen. En we hebben veel bekijks!”
 
Een professionele begeleider: “Het samen bewegen levert zoveel stralende gezichten op! Oudere mensen zijn veel alleen en krijgen op deze manier de mogelijkheid om weer samen te komen.”
 

Nationale Balkon Beweegdag

Na aanmelding voor de Nationale Balkon Beweegdag krijgen de begeleiders beschikking over een toolkit met communicatiematerialen en tips over hoe je veilig en deskundig een sessie organiseert op het balkon of in de omgeving van een woon-zorgcentra. Elke begeleider krijgt de mogelijkheid zich in te schrijven voor een ambassadeur die de sessie ondersteund. Ook krijgen de eerste 25 aangemelde locaties gratis t-shirts voor deelnemers en beweegleiders. 
 
Professionals en vrijwilligers die zich aanmelden zorgen niet alleen voor een onvergetelijke ochtend voor een groep ouderen, maar maken ook kans om hun initiatief te verzilveren voor de woon-zorglocatie.Het leukste, origineelste idee wordt door de VriendenLoterij namelijk extra in het zonnetje gezet met een bijdrage van 2.000 euro voor een sportproduct van Yalp.
 
Professionals en vrijwilligers die een balkonsessie willen leiden kunnen zich aanmelden voor Nationale Balkon Beweegdag op 29 mei via oldstars.nl/balkonbewegen
 
Door: Nationale Zorggids
Beeld: Nationaal Ouderenfonds