Last onder dwangsom voor Sara’s Thuiszorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft Sara’s Thuiszorg een last onder dwangsom gegeven. Sara’s Thuiszorg is een eenmansbedrijf dat in Rotterdam zorg aan huis levert. Dit meldt de IGJ.

Sara’s Thuiszorg voldoet niet aan een in december 2019 opgelegde aanwijzing, een maatregel waarmee de inspectie een zorgaanbieder verplicht om de zorg te verbeteren. Uit een bezoek van de inspectie in mei van dit jaar blijkt dat Sara’s Thuiszorg nog niet voldoet aan meerdere thema’s waar de inspectie op let:

  • cliënt centraal
  • integrale zorg
  • veilige zorg thuis 
  • professionele autonomie van de wijkverpleegkundige

Sara’s Thuiszorg waarborgt onvoldoende dat de zorg die de cliënten krijgen ook aansluit bij de zorg die zij nodig hebben. De wijkverpleegkundige is in onvoldoende mate betrokken bij de zorg. Zorgindicaties zijn niet tijdig bijgesteld. Ook stelt de inspectie vast dat de samenwerking met andere disciplines, zoals de huisarts en de apotheker, niet goed verloopt.

Om te zorgen dat Sara’s Thuiszorg alsnog voldoet aan de aanwijzing, legt de inspectie een last onder dwangsom op. Als Sara’s Thuiszorg hieraan niet op uiterlijk 22 juni 2020 voldoet, moet zij een geldbedrag (dwangsom) betalen van € 5.000,-.

Hoe nu verder

De inspectie volgt de naleving nauwlettend. Voldoet Sara’s Thuiszorg niet aan de last onder dwangsom, dan kan de inspectie een tweede last onder dwangsom opleggen.

Door: Nationale Zorggids