Daling mensen in langdurige zorg

Het aantal mensen dat recht heeft op langdurige zorg is tijdens de corona-uitbraak gedaald. Dat blijkt uit een rapportage over de effecten van de corona-uitbraak voor de langdurige zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De analyse is gebaseerd op cijfers van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Het sterftecijfer was tussen 23 maart en 26 april hoger dan het aantal nieuw afgegeven indicaties dat inging. Dit meldt de NZa.

Uit de cijfers blijkt dat het aantal nieuwe indicaties voor langdurige zorg tijdens de corona-uitbraak sterk is afgenomen. Wanneer we de cijfers over nieuwe indicaties en sterfte combineren, betekent dit een daling van 2.465 mensen die recht hebben op langdurige zorg. Partijen in de zorg kunnen deze informatie en andere gegevens uit het rapport gebruiken voor het opschalen van de zorg.

Indicaties

Na de aankondiging van de maatregelen van het kabinet in week 11 blijkt uit cijfers van het CIZ een duidelijke toename van het aantal ingegane indicaties. Mensen die bijvoorbeeld in een verpleeghuis willen worden opgenomen of in de gehandicaptenzorg, moeten een indicatie aanvragen voor de wet langdurige zorg. Het CIZ beoordeelt zo’n aanvraag en bepaalt welke zorg nodig is voor iemand.

In de week van 9 maart gingen 1.200 nieuwe indicaties in. Het is onduidelijk wat deze piek veroorzaakte. Maar in de week van 16 maart nam het aantal nieuwe indicaties sterk af, nadat de bezoekersbeperking in zorginstellingen werd aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk te beperken.

Sterftecijfers

Van 9 maart tot en met 24 mei zijn in totaal 5.224 meer mensen met een Wlz-indicatie overleden dan wat er gemiddeld kon worden verwacht op basis van de voorgaande weken in 2020. Hoeveel mensen daarvan aan corona zelf zijn overleden, is niet uit deze cijfers af te leiden. Het sterftecijfer in de verpleeghuiszorg ligt hoger dan het sterftecijfer in de gehandicaptenzorg. Maar we zien bij allebei een verdubbeling van het sterftecijfer ten opzichte van voor de corona-uitbraak voorgaande weken. Ook zijn er verschillen per regio. In regio Groningen overleden relatief gezien de minste mensen in de langdurige zorg en in regio Zuid Limburg relatief de meeste.

De cijfers over instroom en sterfte in dit rapport geven inzicht in de effecten van de corona-uitbraak van de afgelopen tijd. We gebruiken deze cijfers om in kaart te brengen of de langdurige zorg weer normaliseert en wat daarbij de verschillen zijn tussen regio’s. Daarom zullen we de komende tijd regelmatig een geactualiseerde versie van dit rapport uitbrengen die we in overleg met de sector uitbreiden en verbeteren. Als volgende stap zullen we een inventarisatie van de leegstand toevoegen aan dit rapport.

Door: Nationale Zorggids