'Te vroeg om verpleeghuizen helemaal te openen'

Verpleeghuizen kunnen soms best wat soepeler zijn bij het toelaten van bezoek voor bewoners, maar "het is nog te vroeg om helemaal open te gaan". Dat zegt Verenso, de vereniging van specialisten in de ouderengeneeskunde. Volgens de vereniging zijn de risico's van het coronavirus nog niet verdwenen en blijft het gevaar van een tweede golf bestaan.

De situatie is in de afgelopen weken wel flink verbeterd, benadrukt de vereniging. Het aantal besmettingen in verpleeghuizen neemt af en er zijn genoeg beschermingsmiddelen en coronatests beschikbaar. Wel vindt Verenso dat er meer gegevens over coronagevallen per regio beschikbaar moeten zijn. Verpleeghuizen en de overheid kunnen dan snel ingrijpen bij een nieuwe uitbraak.

Sinds vorige maand mogen de bewoners van verpleeghuizen weer beperkt bezoek krijgen. Volgens Verenso verloopt dit goed, maar wordt de bezoekregeling "nog niet overal ten volle benut". Verenso pleit ervoor dat de verpleeghuizen "intelligent open" gaan. "We willen graag leven toevoegen aan de dagen en geen dagen aan het leven, daarom is het enorm belangrijk om nu ook het bezoek weer toe te laten", aldus Nienke Nieuwenhuizen, de voorzitter van Verenso.

ActiZ tevreden over versoepelingen

Branchevereniging ActiZ is ook tevreden over de versoepeling. Uit een peiling onder 450 verpleeghuizen blijkt dat bewoners van alle verpleeghuizen waar momenteel geen besmettingen zijn vastgesteld weer meerdere bezoekers mogen ontvangen. Ook hebben bewoners de vrijheid terug om buiten te wandelen.

Voorwaarden zijn er vaak nog wel. "Zo is de duur van bezoek of de frequentie in de meerderheid van de verpleeghuislocatie nog beperkt. Aankomende weken zullen deze beperkingen, zodra dat kan, steeds vaker worden weggenomen", aldus ActiZ.

Dat meer bezoek "veilig en verantwoord" is, komt volgens de brancheorganisatie vooral doordat coronatesten nu ruim beschikbaar zijn en instellingen genoeg persoonlijke beschermingsmiddelen hebben. Maar, waarschuwt ActiZ: "Het coronavirus is niet weg en zal onze alertheid blijven vragen. Bewoners van verpleeghuizen blijven uiterst kwetsbaar en een besmetting heeft grote gevolgen.Voor bewoners, medewerkers en de maatschappij."

Door: ANP