Mensen met ziekte én beperking door coronacrisis minder gezond
De meerderheid van de mensen met een chronische ziekte heeft geen veranderingen in gezondheid opgemerkt door de coronacrisis. Bij 14 procent is de gezondheid wél verslechterd. Dit zijn vooral mensen die naast of door hun chronische ziekte een matige of ernstige lichamelijke beperking hebben. Dit meldt Nivel.

Het aantal mensen met een chronische ziekte in dit onderzoek dat positief getest is op een besmetting met Covid-19 en hiervoor is opgenomen in het ziekenhuis, is klein. Toch ervaart een grote groep mensen met een chronische ziekte negatieve gevoelens door de coronacrisis en maakt zich veel zorgen, vooral over hun lichamelijke gezondheid en die van hun familieleden.

Meer weten over de gevolgen voor de mentale en lichamelijke gezondheid, de gevolgen voor professionele behandeling en ondersteuningen, en de gevolgen voor zelfmanagement? Lees de gehele publicatie
 

Het onderzoek

De data zijn afkomstig uit vragenlijstonderzoek binnen het Nationaal Panel Chronisch zieken en Gehandicapten van het Nivel. Tussen eind april en begin juni 2020 hebben 1.134 mensen met een chronische ziekte een vragenlijst ingevuld over de gevolgen van de coronapandemie. 
 
Door: Nationale Zorggids