Week 30: het belangrijkst coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: 'Nederlanders moeten verantwoordelijkheid nemen in 1,5 meter afstand houden'

Viroloog Marion Koopmans vindt dat Nederlanders zelf weer de verantwoordelijkheid moeten nemen om 1,5 meter afstand te bewaren. Ze vreest dat de manier waarop Nederlanders zich nu gedragen de weg vrijmaakt naar een nieuwe golf besmettingen die niet te voorkomen is met mondkapjes.

Dinsdag: St Jansdal ziekenhuis maakt einde aan mondkapjesverwarring

Wie geen corona heeft, mag toch een mondkapje op in de ziekenhuizen van St Jansdal in Harderwijk en Lelystad. Eerder mocht dat niet van het hospitaal, waarop nogal wat verwarring ontstond. Wie wel corona heeft of klachten die daarop zouden kunnen duiden, moest er een op.
 

Woensdag: aantal ziekenhuisopnames stijgt, aantal sterfgevallen nog niet

Na het aantal besmettingen begint nu ook het aantal ziekenhuisopnames wegens het coronavirus toe te nemen. In de vorige kalenderweek, van maandag 20 tot en met zondag 26 juli, kwamen negentien patiënten in een ziekenhuis te liggen. De week ervoor waren het er dertien, de week daarvoor zeven en nog een week eerder vijf.
 

Donderdag: geen landelijke mondkapjesplicht, wel lokale invoering mogelijk

Het RIVM ziet ook op basis van de nieuwste wetenschappelijke gegevens geen bewijs om het dragen van niet-medische mondkapjes verplicht te stellen. Dat zei corona-adviseur van het instituut Jaap van Dissel na een bijeenkomst met de voorzitters van de veiligheidsregio's en minister Tamara van Ark (Medische Zorg). Veiligheidsregio's kunnen wel lokaal een mondkapjesplicht invoeren. Zo is het vanaf woensdag 5 augustus in Amsterdam en Rotterdam verplicht om op bepaalde drukke plekken een mondkapje te dragen.
 

Vrijdag: 'Oplopende coronabesmettingen geen reden voor paniek'

Nederland hoeft niet direct in paniek te raken nu het aantal besmettingen oploopt. Dat zegt Diederik Gommers, voorzitter van de Vereniging voor Intensive Care, in een interview met het AD. "Onze GGD’s weten wat ze doen, op de ic zijn we ook verder dan in maart."
 
Door: Nationale Zorggids