Normal_ouderen_senioren_oudere_man

In het eindrapport van GGD Rotterdam-Rijnmond staat geen eenduidig antwoord over de rol van het ventilatiesysteem bij een corona-uitbraak in een Gelders verpleeghuis. Volgens de onderzoekers heeft besmetting waarschijnlijk plaatsgevonden door een bewoner of medewerker die de ziekte meedroeg, maar het ventilatiesysteem kan ook een rol hebben gespeeld. Dit meldt NOS.

In de ventilatiesystemen zijn virusdeeltjes gevonden, al dan niet in zeer lage concentratie. Microbioloog Peter de Man beweerde eerder dat het ventilatiesysteem daardoor de oorzaak van de uitbraak was, maar het RIVM nam deze conclusie niet als zodanig over. De GGD die hier ook onderzoek naar deed kan ook geen duidelijk antwoord geven.

Van persoon naar persoon

Vooralsnog denkt de GGD dat de longziekte van persoon naar persoon is gegaan. De oorzaak ligt mogelijk bij een bewoner bij wie corona pas laat werd ontdekt. “In dit verpleeghuis hebben bewoners in de gangen en in huiskamers onderling contact en deze besmette bewoner liep daar ook rond. Toen deze bewoner positief werd getest, is besloten de afdelingen los van elkaar te houden", zegt een onderzoeker. 

De Rotterdamse GGD sluit ook niet uit dat de uitbraak bij een zorgmedewerker is gestart. In het verpleeghuis werkten vijf medewerkers met milde klachten die op dat moment niet als coronaklachten werden bestempeld. Hoewel ze tijdens hun werkzaamheden wel mondkapjes droegen, deden ze dat niet tijdens hun pauze waarbij ze dan ook geen afstand hielden.

Virusdeeltjes in ventilatiesysteem

Toch nemen de onderzoekers het ventilatiesysteem mee in het scenario, omdat er simpelweg wel virusdeeltjes in zijn gevonden. “Het is belangrijk om dit scenario mee te nemen in vervolgonderzoek bij nieuwe uitbraken, dan kan je technische mensen aannemen om de ventilatie te verbeteren. 

Door: Nationale Zorggids