Normal_verkiezingen_stemmen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021 kunnen kiezers van 70 jaar en ouder per brief hun stem uitbrengen. Ook gaan de maandag en dinsdag voor de verkiezingsdag in alle gemeenten een beperkt aantal stemlokalen open om eerder stemmen mogelijk te maken. Dit meldt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, aldus Rijksoverheid. 

Stemmen per brief geeft kiezers de mogelijkheid om zelf hun stem uit te brengen zonder naar het stemlokaal te moeten gaan of een andere kiezer een volmacht te geven. Deze kiezers kunnen de briefstem afgeven op de door de gemeente aangewezen locaties of per post versturen naar het briefstembureau in hun gemeente. Voor de ongeveer 2,7 miljoen kiezers die per brief kunnen gaan stemmen, komt een gerichte voorlichtingscampagne.

Vervroegd stemmen voor coronarisicogroepen

Op maandag 15 en dinsdag 16 maart kan in elke gemeente bij een aantal stemlokalen (minimaal 1 bij een kleine gemeente) vervroegd worden gestemd. Het minimale aantal stemlokalen dat op deze dagen open moeten zijn, wordt wettelijk geregeld. Het vervroegd stemmen geeft kiezers die tot de coronarisicogroep horen de mogelijkheid om hun stem eerder uit te brengen, naast de mogelijkheid om op de verkiezingsdag te stemmen of het geven van een volmacht. Het gaat dan met name om kiezers die tot een risicogroep behoren, bijvoorbeeld in verband met onderliggend lijden.

Door: Nationale Zorggids