Normal_pexels-andrea-piacquadio-3782181

Als het coronavirus iets heeft duidelijk gemaakt, is het hoe eenzaam ouderen kunnen zijn. Zeker in tijden dat familie niet meer op bezoek kan komen. Deze situatie is tijdens de pandemie verslechterd, maar uit onderzoek blijkt dat voor deze crisis al 50 procent van de 75-plussers zich vaak eenzaam voelt. Dit meldt DELA. 

Ondanks de negatieve gevolgen, heeft het coronavirus ook goede inzichten gebracht. Dankzij de pandemie, hebben alle ouderen een snelcursus digitalisering gehad. Whatsappen en beeldbellen is opeens gewoon geworden en op afstand contact leggen met een opa of oma was nog nooit zo laagdrempelig. De veranderingen in de maatschappij hebben ervoor gezorgd dat dierbaren vaak niet meer om de hoek wonen met als gevolg dat er een stuk minder fysiek bezoek is.

SamenSpelen app 

Op basis van deze mediawijsheid hebben Games for Health, DELA en Radboudumc de handen ineengeslagen om het contact tussen (klein)kinderen en (groot)ouders vast te houden. Dit doen ze met de SamenSpelen app.
De SamenSpelen app lijkt op WhatsApp. Echter, in plaats van chats zit de app vol met spelletjes. Deze zijn speciaal bedacht voor (groot)ouders en (klein)kinderen. De app kent een aantal oude bekenden, zoals galgje en zeeslag, maar er zijn ook gloednieuwe spelletjes zoals Emojij en FotoSlang.

Pilot 

Vorige maand, op 16 oktober, is een pilot van de app gestart. Hier wordt gekeken of de app leuk en duidelijk genoeg is. Tevens onderzoekt Radboudumc of ze de SamenSpelen app kunnen inzetten voor een onderzoek naar eenzaamheid onder ouderen. De app is te downloaden via de website van Samenspelen


Door: Nationale Zorggids