Normal_money-5368451_640

65-plussers blijven vaak lang bij dezelfde zorgverzekeraar. Deze groep ouderen blijft vaak langer dan 10 jaar bij dezelfde verzekeraar, waardoor ze een onnodig hoge premie betalen. Jongeren kiezen daarentegen vooral voor de laagste premie, maar ook duurzaamheid staat bij hen hoog in het vaandel. De grootste groep Nederlanders (50 procent) baseert hun keuze voor een zorgverzekering op een passende dekking. Dit blijkt uit onderzoek van online consumentenadviseur Pricewise onder 2.000 respondenten, in samenwerking met onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Dat meldt Pricewise.

De meeste Nederlanders betaalden in dit jaar 110 euro tot 130 euro per maand aan zorgpremie. Ouderen zitten daar met een zorgpremie van gemiddeld meer dan 150 euro per maand ver boven. Volgens Suzanne Löwik, expert zorgverzekeringen bij Pricewise, wordt dit grotendeels veroorzaakt door de loyaliteit aan hun verzekeraar. Hierdoor kijken ze niet of het voordeliger is om over te stappen. “Veel mensen, met name ouderen, stappen niet of zelden over van zorgverzekeraar uit angst om onderverzekerd te zijn. Natuurlijk hebben ouderen ook vaak meer zorg nodig en zijn ze daarom vaker aanvullend verzekerd, maar de verschillen in premie zijn te groot om enkel verklaard te worden door een hogere dekking. Deze groep blijft jarenlang plakken bij dezelfde verzekeraar, vaak al sinds de overgang van het Ziekenfonds naar de zorgverzekering in 2006. Dat is natuurlijk makkelijk, maar verzekeraars verhogen jaarlijks de premie en veranderen vaak dekkingen en polisvoorwaarden. De premie wordt dus steeds hoger, maar de verzekering blijft niet hetzelfde. Het is dus heel goed mogelijk dat de verzekering die je tien jaar geleden afsloot niet meer bij je past.” Volgens Löwik zou een passende dekking altijd op nummer één moeten staan bij de (her)overweging van de zorgverzekering. “Met een passende dekking ben je uiteindelijk goedkoper uit, omdat de kans groot is dat je anders voor onverwachte zorgkosten komt te staan of juist te veel betaalt voor zorg die je niet nodig hebt.”

Jongere generaties gaan voor lage premie en duurzaamheid

Niet iedereen vindt een specifieke verzekeraar belangrijk: 31 procent van de Nederlanders kijkt bij het afsluiten van de zorgverzekering vooral naar het prijskaartje en 6 procent vindt een duurzame verzekeraar belangrijk. In tegenstelling tot de 65-plussers gaan de jongere generaties vaker voor een lage premie of voor duurzaamheid.


Door: Nationale Zorggids